Hlavní obsah

Koronavirus už útočí i na mobilní telefony. V ohrožení je slavný MWC

Foto: GSMA

Takto vypadá každoroční MWC v Barceloně.

Reklama

aktualizováno •

Facebook a Intel se zařadily mezi velké technologické firmy, které oznámily svou neúčast na každoročním veletrhu technologických firem MWC v Barceloně. Obávají se epidemie koronaviru, kterou se stále nedaří zastavit. Pro letošní ročník akce to může znamenat konec.

Článek

Facebook a Intel se tak přidaly ke společnostem Amazon, Sony, LG Electronics, Deutsche Telekom, Vodafone či Nokia, které svou účast zrušily už dříve.

Veletrh je letos naplánován na 24.–27. února. Podle odborníka, který nechtěl být jmenován, je právě středa 12. února „rozhodujícím dnem“ pro další firmy, aby rozhodly o své účasti, napsal server BBC.

Organizátoři každoroční akce chtějí kvůli odvolávání účasti významných firem uspořádat schůzi správní rady, která bude mít na programu možné zrušení celého MWC.

Finanční odpovědnost pořadatelů může v tom případě záviset na tom, zda španělská vláda změní své doporučení týkající se koronaviru. Španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa v úterý novinářům řekl, že zdravotní důvod, kvůli kterému by se akce neměla uskutečnit, neexistuje.

6 000 účastníků z Číny

Mobilního světového veletrhu se každoročně účastní více než 100 000 lidí a vystavují zde tisíce firem. Jak uvedli organizátoři, letos mělo původně dorazit více než 2 800 vystavovatelů.

Firmy, které už svou účast zrušily, argumentují zejména obavami z nákazy. „Bezpečnost a pohoda všech našich zaměstnanců a partnerů je naší nejvyšší prioritou. Z letošního Světového mobilního kongresu jsme se z důvodu opatrnosti stáhli,“ zdůvodnili svůj krok zástupci společnosti Intel.

Podle údajů asociace GSMA, která zastupuje zájmy mobilních operátorů a veletrh organizuje, na každoroční veletrh cestuje přibližně 6 000 návštěvníků z Číny. Například společnost Huawei sdělila, že svou účast stále plánuje, ale situaci, která ohledně koronaviru panuje, přezkoumává každý den. Firma ZTE uvedla, že její zaměstnanci na veletrh přicestují.

Svou účast naopak potvrdily společnosti Google a Microsoft.

Hlavně si nepodávat ruce

Aby organizátoři MWC uklidnili ostatní účastníky, tvrdí, že všichni návštěvníci, kteří poletí do Barcelony z Číny, budou muset být před začátkem show v karanténě. Rovněž apelují na delegáty, aby se řídili hygienickými radami Světové zdravotnické organizace a aby si navzájem nepodávali ruce.

Barcelona přijde o půl miliardy dolarů

Zrušení akce by bylo velkou ranou pro hlavní město Katalánska. Barcelona je z velké části závislá na cestovním ruchu – město má největší přístav ve Středomoří a region každý rok přivítá miliony turistů z celého světa.

Sto tisíc účastníků MWC je pro město významnou finanční injekcí. Podle informací BBC město za třídenní kongres ročně vydělá zhruba půl miliardy dolarů. V případě, že by byla událost zrušena, nejvíce utrpí tamní hotely a pokles zisku by dopadl i na restaurace a bary.

Reklama

Doporučované