Hlavní obsah

Bude to sekat jako Baťa? Vasky chce víc vyrábět a hledá další výrobny

Rozhovor s Václavem Staňkem, zakladatelem společnosti Vasky.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Firma dvaadvacetiletého podnikatele Václava Staňka letos meziročně ztrojnásobila své tržby. Poprvé míří do zahraničí a v příštím roce chce přikoupit výrobnu v Česku. Ručně šité boty tak zažívají renesanci.

Článek

Jeho vzorem je Tomáš Baťa. Ten ve čtyřiadvaceti letech vyrobil 240 tisíc párů obuvi, mladý podnikatel Václav Staněk má našlápnuto na vyšší čísla. Je mu 22 let, loni vyrobil a prodal 12 tisíc párů bot a letos to bude 50 tisíc párů. I proto věří, že za dva roky se na čtvrt milionu párů dostane.

Firma, kterou rozjel ve svých osmnácti letech letos na tržbách vyrostla meziročně hned třikrát. Zatímco loni byly tržby 35 milionů korun, letos počítá s obratem 120-160 milionů. V Česku chce přidat nové obchody na lukrativních místech a míří do zahraničí.

Každý teď kývne na cokoliv

„Řešíme teď nové prostory v Ostravě v Nové Karolině a v Praze Na příkopech. Vidím v tom potenciál. Teď v době koronavirové se snažíme vyjednat lepší podmínky do budoucna. Dnes vám s prominutím kývne téměř každý na cokoliv,“ říká Václav Staněk s tím, že kromě dalších obchodů v Česku se chce firma nově zaměřit i na zahraničí.

Prvořadé je Slovensko, kam firma míří už v těchto dnech, a v dalším roce jsou na řadě i další země. Německo, Rakousko, Švýcarsko a Maďarsko. „Budoucnost je pak Skandinávie. Naše strategie je taková, zkusit tam jít přes online obchod a až uvidíme, že naše čísla dávají smysl, otevřít tam i kamenný obchod,“ dodává Staněk.

Táta jako dodavatel

Vasky v tuto chvíli nevlastní žádnou výrobnu - boty si objednává v jiných dílnách v Česku. Jednu z těchto výroben vlastní i otec Václava Staňka. Jaká je spolupráce mezi otcem a synem?

„Je to o to komplikovanější, že oba dva jsme kozorozi. Ale jsme rodina, máme se rádi a i když to nebylo možná vždy nejjednodušší, našli jsme správnou cestu, jak se domluvit,“ popisuje Václav Staněk s tím, že devadesát procent kapacity otcovy firmy využívá teď právě Vasky.

V příštím roce by ale mohla mít společnost už výrobnu vlastní. „Mým cílem je založit vlastní výrobnu a rozšiřovat kapacity. V příštím roce, kdy projevy pandemie budou ještě větší a firmy budou vědět jasně, na čem jsou, tak bych moc rád zašel do nějaké výrobny a nabídl jim, že bychom ji převzali,“ dodává Staněk. O tom, že by přesunul výrobu do Číny, neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované