Hlavní obsah

Bude to špatné, odhaduje předseda vrchního soudu. Čeká víc dlužníků i krachů firem

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Luboš Dörfl od roku 2014 pracoval jako předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem. Letos v lednu se stal šéfem Vrchního soudu v Praze.

Reklama

Luboš Dörfl čeká, že soudy budou řešit i složité spory podnikatelů se státem. O odškodnění za zavřené obchody a živnosti.

Článek

Za poslední měsíc a půl si mohly soudy trochu oddechnout, říká Luboš Dörfl, předseda Vrchního soudu v Praze. Justice řešila jen to nejnutnější, byla kvůli epidemii – stejně jako zbytek Česka – utlumená. Ale s podzimem přijde záplava nové práce, jak budou důsledky krize dopadat na lidi i na firmy. „Zažil jsem na soudech různých stupňů různé přílivové vlny včetně té v souvislosti s ekonomickou krizí z roku 2008. Teď nás asi čeká něco podobného,“ říká Dörfl.

Jak se vlastně soudí celý den v roušce?

Podle zkušeností kolegů to není zrovna příjemné. Senáty mají možnost pracovat v rouškách s nanovláknem nebo s respirátorem. Případně máme možnost nasadit takové ty průhledné bezpečnostní štíty. Ale o ně zájem není, protože to vypadá zvláštně. Největší problém roušek je, že člověku není úplně dobře rozumět, což při nahrávání v soudních síních vyžaduje větší pečlivost. Ale zatím jsme jednání neměli tolik, v dubnu probíhala spíš trestní jednání, která nebylo možné odkládat. Také jsme měli několik insolvenčních jednání. Jinak najíždíme na normální provoz až nyní od května, ale přece jen s určitými omezeními co do počtu lidí v jednací síní. Požádal jsem kolegy, aby kauzy, které by znamenaly větší počet účastníků v jednací síni, na květen ještě nenařizovali.

Museli jste si roušky – jako většina Česka – obstarat sami, nebo vám někdo pomohl?

Naštěstí máme bystrou paní hospodářku, která je na samém začátku dokázala obstarat. Nebylo jich mnoho, dostala je jen podatelna, justiční stráž a ten, kdo šel do jednací síně. Teď už je situace dobrá, protože jsme měli dodávku z Ministerstva spravedlnosti a z Generálního ředitelství vězeňské služby.

Někteří vaši kolegové už na začátku pandemie odhadovali, že se to celé projeví zpomalením soudů. Souhlasíte?

Myslím, že to hodně záleží na konkrétní agendě. U nás například insolvenční oddělení běželo téměř bez znatelných zpomalení. V tom mají odvolací soudy výhodu, že mohou řadu věcí rozhodnout neveřejně, bez účastníků. V téhle agendě tedy velký skluz nepozoruji. Složitější to bude v civilních věcech, kde toho k souzení zbude na červen a další měsíce víc. Horší bude samozřejmě situace na soudech prvních stupňů, kde bez soudní síně a bez účastníků řízení mnoho věcí nevyřešíte.

Tahle krize bude mít určitě velké ekonomické dopady. Jak moc se to projeví na soudech? Čekáte záplavu nových případů?

To je bez debat. Tady jsme všichni jen v očekávání, jak moc špatné to bude. U nás na soudu jsme se shodli, že nás nečeká úplně radostný podzim. Ale copak my, my to nějak přežijeme. Horší to budou mít ti lidé v úpadkových situacích, v exekucích, když si podnikatelé navzájem přestanou platit pohledávky, zákonní zástupci nebudou hradit výživné… To všechno se projeví nejen v běžném životě, ale i na soudech.

Napadají mě třeba i spory o výpovědi z práce.

Nepochybně. A můžou to být i spory, které jsme doteď ještě neřešili: náhrady škod způsobených nařízeními vlády a Ministerstva zdravotnictví kvůli nouzovému stavu. To budou v řadě případů zajímavé a obtížné kauzy, které zaberou soudům víc času. Na druhou stranu, měli jsme teď víc než měsíc v takovém volnějším režimu, tak jsme si oddych vybrali předem. Zažil jsem na soudech různých stupňů různé přílivové vlny včetně té v souvislosti s ekonomickou krizí z roku 2008. Teď nás asi čeká něco podobného.

Poslanci už schválili některá opatření, která mají podnikatelům ulevit. Například firmy mají víc času na volbu členů představenstva, podnikatelé na sebe kvůli dluhům dočasně nemusejí podávat insolvenční návrhy, lidé v osobním bankrotu se vyhnou problémům, když nebudou moci splácet tak, jak jim určil soud… Pomůže to? Nebo by to chtělo víc?

Určitě to pomůže některé věci takzvaně nehnat hned před soud. A dát lidem i firmám šanci vybalancovat nepříznivé období. Ostatně ten zákon jsme připomínkovali. Bývali bychom byli v některých lhůtách pro podnikatele ještě benevolentnější. Ale obecně je to správná cesta.

Reklama

Související témata:

Doporučované