Hlavní obsah

Bude tvrdý lockdown? Babiš se chce vyhnout zavírání firem

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš se před večerním jednáním vlády schází ještě se zástupci firem, odborů a parlamentní opozice.

Reklama

Vláda bude večer jednat o přísnějších opatřeních proti pandemii. Očekává se nařízení povinného testování ve firmách, zavření školek a prvních tříd nebo omezení cestování mezi regiony.

Článek

Po ranní schůzi vlády premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že se kabinet ještě ve středu znovu sejde a projedná zpřísnění dosavadních opatření proti šíření koronaviru. Vláda k nim podle něj musí sáhnout, aby zabránila „totální katastrofě“ v podobě přehlcených nemocnic.

Co se konkrétně změní, bude jasné až po večerním jednání. Babiš pouze naznačil, že půjde o podobná opatření jako během první vlny pandemie loni v březnu.

Současná opatření se však od těch jarních výrazně neliší. Některá, jako povinné nošení roušek venku nebo zákaz vycestování ze země, už navíc asi nepřichází v úvahu.

I proto se od rána spekuluje o tom, zda se ministři nakonec nerozhodnou pro nějakou tvrdou variantu omezení, například po vzoru Izraele. Takový tvrdý „lockdown“ po vládě požadují někteří vědci.

Několik důvěryhodných vládních zdrojů Seznam Zprávám potvrdilo, že ve hře může být například i omezení pohybu do určité vzdálenosti od bydliště, například do jednoho kilometru, nebo zákaz kontaktů mimo práci a rodinu.

Jenže podobné návrhy se objevily na jednání kabinetu už dříve. Předpovídat, co projde, je navíc ošemetné. Podle svědků dosavadních online jednání vlády platí, že k výsledným opatřením ministři vedení Babišem v minulosti dospěli spíš po emotivní hádce než po racionální diskusi.

„Nechtějte vědět, jak se dochází k výsledné podobě,“ uvedl zdroj z Ministerstva zdravotnictví.

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) prozradil, že už na ranní schůzi vlády se mluvilo o uzavření zbytků školských zařízení, která zůstala otevřená. Doma by tak zůstali žáci prvních a druhých ročníků a děti z mateřských a speciálních škol.

Plaga to však současně podmínil přísnějšími opatřeními ve firmách. V tom má podporu také u ministrů za ČSSD. Babiš a hlavně ekonomičtí ministři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba za ANO) však na druhou stranu nechtějí provoz podniků nijak omezovat, varují před hospodářskými dopady.

Vláda tak nejspíš večer schválí podmínky pro „samotestování“ zaměstnanců, aby úhrada testů šla z veřejného pojištění. Zároveň dá ale firmám pomyslný nůž na krk.

„Podniky začnou buď víceméně denně testovat a zaměstnanci budou povinně nosit roušky, nebo se zavřou,“ uvedl další zdroj redakce z vlády.

Ještě před jednáním vlády se Babiš schází se zástupci opozice, zaměstnavatelů nebo odborů. Jejich postoj může původní návrhy změnit.

Na odpolední schůzce premiéra s opozicí se podle informací redakce hovořilo o omezení cestování mezi kraji, povinném testování ve firmách, uzavření všech škol nebo povinném nošení respirátorů na veřejnosti i v zaměstnání.

Aby měla přísnější opatření nějaký dopad, musí platit aspoň čtrnáct dnů. Vláda proto podle Babiše bude chtít prodloužit současný nouzový stav, který platí do neděle 28. února.

Záležet bude také na výsledné podobě pandemického zákona, který se projednává v Senátu a který má sloužit vládě jako nový právní rámec v boji s covidem.

Reklama

Doporučované