Hlavní obsah

Bude z hokeje úplně jiný sport? Šéf IIHF odhalil plán zúžit v Evropě hřiště po vzoru NHL. A šéf extraligy by byl pro

Foto: Profimedia

Bude se hrát hokej v Evropě na užším kluzišti jako v NHL? Plány na jednu z nejzásadnějších změn pravidel odhalil šéf IIHF René Fasel, ředitel Tipsport extraligy Josef Řezníček by byl pro.

Reklama

Hokej v Evropě se podle slov šéfa Mezinárodní hokejové federace IIHF musí začít připravovat na jednu z nejvýraznějších změn pravidel v jeho historii. René Fasel po skončení juniorského šampionátu prohlásil, že by si přál zúžení rozměrů ledové plochy. Mezinárodní akce by se měly na kluzištích po vzoru NHL hrát od roku 2022. Pro razantní změnu, která má vést k zatraktivnění a zrychlení hokeje, je i šéf Tipsport extraligy Josef Řezníček.

Článek

„Je to úplně jiný sport.“

Tuhle větu, původně vyslovenou Jaromírem Jágrem a později v souvislosti s hokejem v Evropě omílanou dalšími českými hokejisty, jste už možná slyšeli. Hvězdy NHL si takhle stěžují před startem každého mezinárodního turnaje na obrovská evropská kluziště a úplně jiný styl hokeje, který se na nich hraje.

Brzy by tomu mohlo být utrum.

Šéf Mezinárodní hokejové federace René Fasel po skončení juniorského mistrovství světa ve Vancouveru poprvé veřejně připustil, že zvažuje na mezinárodní úrovni zúžení hřišť jako v Severní Americe. Hrát na ledě až o čtyři metry užším by se podle něj poprvé mělo hrát mistrovství světa 2022 ve Finsku a ve stejném roce i na zimních olympijských hrách v Pekingu.

Pokud IIHF skutečně rozhodne zdejší kluziště zúžit, půjde o jednu z největších změn hokeje od zrušení ofsajdu na červené čáře. A přizpůsobit by se jí postupně musely všechny země v Evropě. A tedy i česká Tipsport extraliga.

Zatímco v NHL se hraje na hřištích o rozměrech 60 × 26 metrů, mezinárodní turnaje jako olympiády, mistrovství světa a koneckonců třeba i ruská Kontinentální hokejová liga mají mantinely postaveny na rozměry 60 × 30 metrů.

Že je na každé scéně hokej úplně jiný, pozná i laik. Zatímco v Evropě bývá hokej založený na držení puku a kombinacích. V Severní Americe je důležitější tlak do brány a střelba.

Jak řiká Jágr, prostě dva úplně jiné sporty…

„Osobně si myslím, že dnes je hokej na nejvyšší úrovní v historii. Do NHL se prosazuje hodně mladých hráčů. Pro fanoušky je to jiný sport, než jaký jsme tu měli před dvaceti lety. Nebo dokonce i před pěti. Je na vysoké úrovni, je bezpečný a nejatraktivnější, co kdy byl. A my musíme diskutovat, jak přistoupit k úzkému ledu. Jsem opravdu ohromený úrovní hokeje, jaký se na něm hraje,“ prohlásil Fasel.

Brutální dřina. Podívejte se, jak se v létě připravují čeští hokejisté na sezonu NHL. Natáčeli jsme na jejich kondičním tréninku.Video: Adam Sušovský

Jeho slova zaskočila přinejmenším i některé hokejové funkcionáře. Třeba šéf hokejové Tipsport extraligy Josef Řezníček o plánech nejvyššího muže IIHF neměl nejmenší tušení. Přesto s jeho názorem – podobně jako řada fanoušků – souhlasí. A to i přesto, že většina extraligových týmů hraje na ledech, jejichž šířka je jakýmsi hybridem mezi pravidly IIHF a NHL. Nejčastěji na kluzištích o rozměrech 58 × 28 metrů.

„U nás na svazu zatím žádné diskuze neproběhly. Taky jsem byl z těch slov překvapený. Předpokládám, že je to myšlenka pana Fasela po tom, jakou úroveň hokeje na mistrovství světa juniorů viděl. K té myšlence ho asi přiměl i fakt, jak za poslední roky severoamerický hokej od své evropské konkurence odskočil,“ řekl Seznamu Řezníček.

Anketa

Chtěli byste, aby se evropský hokej vydal cestou NHL a zúžil svá kluziště?
Ano
58,2 %
Ne
41,8 %
Celkem hlasovalo 2605 čtenářů.

„Věřím ale tomu, že celá Evropa cítí, že se hokej na malém hřišti vydal technickou cestou a strašně se zrychlil. Hráče to nutí hrát v jiném tempu, v rychlosti. Můžeme si říkat, co chceme, ale vidět je to na první pohled. René Fasel řekl, že v roce 2020 odstoupí z funkce. Přijde mi to z jeho strany jako snaha dát hokeji myšlenky, někam ho směrovat po jeho odchodu," dodal Řezníček.

Je podle něj reálné, že by se na úzkém hřišti hrála i Tipsport extraliga? „Když tak rozhodne IIHF, asi bychom se tomu měli podřídit – tak jako jiným pravidlům. Kdyby to bylo jednotné pravidlo, dovedu si představit, že k tomu kluby, jejich majitelé a města přistoupí aktivně. V Americe díky tomu jsou hráči neskutečně vybaveni bruslařsky, rychlostí i dovedností s hokejkami. Díky tomu jsou Kanada i USA někde úplně jinde. Atraktivní je to i pro diváky, protože se na hřišti pořád něco děje. Myslím si, že se evropské země k té změně přiklánět budou. Já osobně bych byl pro. Je to i přirozená cesta, jak zmáčknout trénink i hru do užšího prostoru a nutit je k rychlejším reakcím,“ uzavírá šéf tuzemské soutěže.

Reklama

Doporučované