Hlavní obsah

Budeme brát důchod 12 tisíc, nebo dvakrát víc?

Podívejte se na Duel Seznam Zpráv, který se týká tématu důchodů.

 

Reklama

V jaké kondici je český důchodový systém? Obejde se bez zásadní reformy, nebo je současný stav neudržitelný? A v kolika letech bychom měli odcházet do penze a kolik budeme brát? A kolik bychom si měli sami našetřit? Na takové otázky hledala odpovědi zhruba tři roky důchodová komise zřízená vládou Bohuslava Sobotky, která dnešním dnem končí. Co po ní zůstalo a nebylo chybou rušit druhý důchodový pilíř? Téma dnešního Duelu.

Článek

Do studia jsme pozvali Martina Potůčka, který vedl důchodovou komisi zřízenou vládou Bohuslava Sobotky, a bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, jenž prosadil druhý důchodový pilíř.

Sbližte odvody živnostníků a zaměstnanců, doporučuje politikům důchodová komise

Sbližování důchodových odvodů živnostníků s odvody zaměstnanců a zaměstnavatelů, povinné spoření firem na dřívější penzi pracovníkům v náročných profesích či zvýhodnění práce v důchodu – to vše doporučuje příští vládě končící důchodová komise. Úpravy se týkají veřejného penzijního systému i současného spoření na stáří. Zároveň komise varovala, že klesá část hrubého domácího produktu (HDP), která putuje v Česku do penzí. Za posledních pět roků podíl důchodových výdajů na HDP klesl z 9,7 na 8,3 procenta. Podle šéfa končící důchodové komise Martina Potůčka by politici měli jasně říct, jaký podíl HDP by do penzí měl putovat.

„Když se podíváme po Evropě, tak vývoj výdajů na důchody v jiných zemích je naprosto opačný. Český důchodový systém rozhodně není štědrý, rozhodně není rozhazovačný. My máme kapitalistické ceny, ale pořád máme socialistické důchody. Je velký prostor pro to, aby důchodci mohli žít důstojněji než dnes,“ řekl Potůček. Důchodovou komisi zástupců parlamentních stran a expertů vedl od května 2014. Tým svou činnost ukončí na konci listopadu.

Reklama

Související témata:

Doporučované