Hlavní obsah

Budeme postupovat podle nót, reaguje Česko na případ ruského špiona

Foto: Seznam Zprávy

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček.

Reklama

Případ je nyní pod přísným informačním embargem. BIS podala trestní oznámení, případ vyšetřuje policie.

Článek

V první polovině března do České republiky přicestoval ruský agent s kufříkem, ve kterém měl podle deníku Respekt jed ricin. Podle zjištění Seznam Zpráv se pak jednalo o Andreje Viktoroviče Končakova, který řídí diplomatické zastoupení jedné z ruských federálních agentur v Česku.

Čtyřiatřicetiletý Končakov, jehož zpravodajské služby označují za významného důstojníka FSB (ruské tajné služby), má být hrozbou pro pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře a starostu Řeporyjí Pavla Novotného.

Tito tři pražští politici, kteří se v uplynulých týdnech dotkli zájmů Ruské federace pak dostali policejní ochranu a podle ministra vnitra Jana Hamáčka není zcela jasné, jak dlouho bude policejní ochrana třeba. „Potřebu a délku policejní ochrany v těchto případech stanoví policie, která průběžně vyhodnocuje situaci a spolupracuje s dalšími bezpečnostními složkami,“ uvedl ministr Jan Hamáček pro Seznam Zprávy.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček Seznam Zprávám sdělil, že případ je pod přísným informačním embargem. „BIS podala trestní oznámení, případ vyšetřuje policie. Z toho důvodu nelze věc komentovat,“ uvedl šéf Černínského paláce.

Podle informací redakce nyní probíhá snaha vyjasnit si celou záležitost prostřednictvím nót, které by českým diplomatům umožnily podniknout vůči ruské straně ráznější kroky.

„Pokud by česká strana chtěla některé podezřelé osoby vyhostit, potřebovala by mít v ruce důkazy o provinění ruských agentů, ty však ale zatím nejsou,“ řekl Seznam Zprávám zdroj, který je se situací obeznámen.

Andrej Viktorovič Končakov je stále ubytovaný na ruské ambasádě a po Praze se pohybuje téměř dva měsíce. Pražský primátor pak na dotaz, zda se s ním mohl během dvou měsíců potkat, pouze sdělil, že jezdil denně městskou hromadnou dopravou, takže to nemůže potvrdit ani vyvrátit.

„Ale všechny schůzky jdou dohledat v mém transparentním kalendáři, který funguje i pod policejní ochranou,“ doplnil primátor.

„Na dotaz, zda jsem identitu muže předtím znal, nemohu vzhledem k nutnosti zachovat o jistých skutečnostech mlčenlivost, odpovědět,“ napsal Seznam Zprávám starosta Řeporyjí Pavel Novotný.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář to komentovat odmítl: „K člověku, který sem vlastně nepřicestoval a Rusko popírá jeho samostatnou existenci, se těžko můžu vyjadřovat.“

Bývalý důstojník socialistické armády Zdeněk Zbytek pak Andreje Viktoroviče Končakova popsal jako „výborného kluka“, se kterým se seznámil na půdě ruské ambasády v Praze a ani Končakov blízké vztahy se Zbytkem nezastírá.

„Ano, znám ho dobře. Organizujeme společně v prostorách Ruského střediska vědy a kultury (RSVK) pamětní akce pro české a ruské veterány,“ odpověděl na otázku Seznam Zpráv.

Zbytek je pak znám jako blízký přítel prezidenta republiky Miloše Zemana a je rovněž dlouholetým podporovatelem politické strany SPOZ, která Zemanovi pomohla na Hrad.

Podle ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka Kancelář prezidenta České republiky nedostala žádné upozornění ohledně vazeb ruského špiona a přítele prezidenta Zdeňka Zbytka. „Nevím o tom, že by byl Hrad o něčem informován,“ doplnil Jindrák.

Minulý týden zasedl sněmovní bezpečnostní výbor, který jednal o možném příjezdu pracovníka ruských tajných služeb s jedem ricin. Výboru se účastnil také ředitel BIS Michal Koudelka, ministr vnitra Jan Hamáček a policejní prezident Jan Švejdar. Podle vydaného usnesení se pak výbor shodl na tom, že považuje reakci bezpečnostních složek za adekvátní.

Mezi Českem a Ruskem jsou nyní napjaté vztahy. Rusko a jeho přívrženci kritizují Koláře kvůli odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva, Hřiba kvůli rozhodnutí magistrátu přejmenovat náměstí Pod Kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi.

Novotný je terčem kvůli pamětní desce protisovětským vlasovcům, kteří se podíleli na konci druhé světové války na osvobození Prahy.

Ruští činitelé pohrozili těmto politikům trestním stíháním, což prezident Miloš Zeman označil v Radiožurnálu za přemrštěnou reakci, která je ale reakcí na hloupost, kterou udělali „naši jinak bezvýznamní politici“.

Reklama

Související témata:

Doporučované