Hlavní obsah

Budeme stavět jaderné bloky, i kdybychom měli porušit evropská pravidla, řekl Babiš

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Temelín. Po Dukovanech by se výroba elektřiny měla rozšířit i tady.

Reklama

Po dostavbě Dukovan chce vláda rozšířit i další jaderný zdroj: temelínskou elektrárnu.

Článek

Česko musí prosadit stavbu nových jaderných bloků, i kdyby kvůli tomu mělo porušit evropské právo. Na jednání sněmovního výboru pro evropské záležitosti to dnes řekl premiér Andrej Babiš.

Podle něj je třeba postavit nové bloky v obou nynějších jaderných elektrárnách, tedy v Dukovanech i v Temelíně.

O nutné dostavbě Temelína promluvil v médiích i Babišův ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. V rozhovoru pro středeční MfDnes řekl, že je třeba rozjet debatu o rozšíření jihočeské jaderné elektrárny. „V horizontu dalších pěti let nás čeká diskuse o dalším rozšíření jádra. Jsem si skoro jistý, že nás nemine rozšíření Temelína, tam kapacita pro nové bloky je,“ cituje list ministra.

„U jádra jsme zaspali dobu. Temelín už jsme mohli stavět,“ řekl v podstatě totéž, co Havlíček, i premiér Babiš před poslanci. „My to musíme prosadit. I kdybychom měli porušit evropské právo. Bezpečnost energetická je pro nás priorita,“ doplnil.

Jaderná energetika je podle premiéra čistý zdroj, a to je třeba zdůrazňovat v Bruselu. Babiš připomněl, že Francie v současnosti získává z jádra zhruba 70 procent své elektrické energie, prezident Emmanuel Macron slíbil snížit podíl jaderné energetiky na celkové výrobě do roku 2035 na 50 procent.

Premiér také uvedl, že Česko bude v rámci jednání o víceletém finančním rámci Evropské unie na roky 2021 až 2027 a o klimatickém balíčku prosazovat, aby získalo finanční kompenzace za dosažení uhlíkové neutrality. Podle něj je nutné snižovat emise oxidu uhličitého takovým způsobem, aby to nepoškodilo český průmysl. Zároveň ale Babiš zdůraznil, že Česko plní své mezinárodní závazky, které ohledně snižování emisí přijalo.

Reklama

Doporučované