Hlavní obsah

„Budeme v roli fíkového listu.” Milan Chovanec se obul do dohody ČSSD s Babišovým ANO

Foto: Seznam Zprávy

Milan Chovanec se na Facebooku opřel do sociálních demokratů.

Reklama

Podle bývalého místopředsedy ČSSD a exministra vnitra Chovance nebude vládní spolupráce ČSSD a hnutí ANO většinovou koalicí, ale smlouvou mezi dvěma stranami o menšinové vládě. ČSSD tak bude v budoucí vládě plnit roli fíkového listu, uvedl na svém Facebooku.

Článek

Milan Chovanec se na Facebooku ostře pustil do sociálních demokratů. Na sociální síti zveřejnil šestici důvodů, kvůli kterým nesouhlasí se současnou podobou návrhu koaliční smlouvy mezi ČSSD a hnutím ANO.

Chovanec upozorňuje třeba na některé požadavky, které vyjednavači ČSSD ještě před několika týdny považovali za rozhodující. Nyní se ale z návrhu koaliční smlouvy vytratily. Jedná se například o pojistku proti přehlasování ze strany hlasovací koalice ve složení ANO, SPD a KSČM, nebo slib sociálních demokratů, že poslance SPD zbaví všech parlamentních funkcí.

Poslanec se ohradil i vůči nejasnému přístupu ČSSD ke komunistům. Pro případnou koalici ANO a ČSSD je podpora KSČM nezbytná – potřebují ji pro získání hlasovací většiny v Poslanecké sněmovně. Smlouva ale podle Chovance vůbec neřeší, za jakých podmínek komunisté vládu podpoří. Má ji dojednat samostatně hnutí ANO.

Další překážkou ke vstupu do vlády je podle bývalého ministra vnitra rozdíl v přístupu k zahraniční politice. Komunisté totiž vyslovili podmínku, že vládu nepodpoří, pokud bude posilovat diplomatické mise v zahraničí. Právě tento požadavek je ale pro členy ČSSD klíčový. A právě rezort zahraničních věcí je jedním z těch, které by sociální demokraté v budoucí vládě rádi obsadili.

Tisková konference ČSSD po spuštění vnitrostranického referenda. Video: Seznam.cz, ČTK

S návrhem koaliční smlouvy se začali členové širšího vedení obou stran seznamovat v pátek. Ještě v ten samý den jej jednomyslně schválilo hnutí ANO. Členové ČSSD o přijetí dokumentů rozhodnou ve stranickém referendu, výsledek hlasování bude znám 15. června. Vedle Milana Chovance nesouhlasí se vstupem ČSSD do vlády také předseda Senátu Milan Štěch nebo brněnský předseda ČSSD Oliver Pospíšil.

Reklama

Doporučované