Hlavní obsah

Budiž světlo! Slovenský film reaguje na vzestup xenofobie ve společnosti

Režisér Marko Škop a dva hlavní představitelé představují slovenský film Budiž světlo.Video: Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna, Eva Soukeníková, Adriana Belešová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na festivalu v Karlových Varech se v hlavní soutěži představuje i slovenský film Budiž světlo režiséra Marko Škopa. Vypráví o složitém vztahu otce a syna na slovenském maloměstě. V hlavních rolích se představil Milan Ondrík a František Beleš. Všichni tři přijeli do Varů film představit.

Článek

Marko Škop vedle své dokumentární tvorby vzbudil pozornost svým prvním hraným filmem Eva Nová. Nyní na festivalu v Karlových Varech představuje nový snímek Budiž světlo.

„V tomto filmu jsem se snažil reagovat na aktuální politicko-společenskou situaci na Slovensku,“ říká režisér Škop.

Popisuje komplikovaný rodinný příběh na Oravě. Upozorňuje na rostoucí xenofobii ve společnosti, ale také na křehkost vztahu otce a syna.

Sám režisér připouští, že film reaguje na současné nálady nejen na Slovensku, ale po celé Evropě. Při přípravách jezdil po malých slovenských městech, ale vypravil se i do Německa. Právě tam dojíždí filmový otec pracovat, aby uživil svou rodinu. Film tak popisuje fenomén tzv. gastarbeiterů.

Hlavní role si zahráli Milan Ondrík a teprve osmnáctiletý student konzervatoře František Beleš. Oba se shodují, že se natáčení neslo v intimní, až rodinné atmosféře.

„Sám mám tři děti, stejně jako ve filmu, a sám jsem na dva měsíce od nich odjel,“ popisuje Ondrík, „dnes je velmi složité postarat se o rodinu i s ní být.“

Pro Františka Beleše je to první filmová role. Přiznává, že i role Adama svým způsobem charakterizuje jeho generaci. „Snažím se ve filmu zapůsobit na holky, zvlášť pomocí sociálních sítí a fyzické vizáže,“ dodává Beleš.

Film měl světovou premiéru na karlovarském festivale, na podzim se dostane do slovenských i českých kin.

Kamera: Tomáš Svoboda, Vojtěch Veškrna

Redaktorka: Eva Soukeníková

Dramaturgie: Adriana Belešová

Reklama

Doporučované