Hlavní obsah

Buďme pragmatičtí jako Havel, říká starosta, který nechce ignorovat ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Starosta Ondřej Kolář je čtyřkou na kandidátce Spolu v Praze.

Reklama

Podle Ondřeje Koláře není taktické si k ANO zavřít dveře, i když jde podle něj o „sektu, kterou z půlky tvoří čistokrevní gauneři“. Piráty považuje spíš než za přirozené partnery za přirozené soupeře.

Článek

Pražský starosta Ondřej Kolář (TOP 09), který se proslavil válkou o sochu Koněva ve „svých“ Dejvicích, minulý týden vzbudil rozruch svým vyjádřením, že koalice Spolu by si po volbách neměla zavírat cestu k ANO.

Publikujeme celý rozhovor Koláře pro Seznam Zprávy, kde tato vyjádření zazněla. Sedmatřicetiletý politik se v něm odvolává na pragmatismus Václava Havla a avizuje personální audit na Ministerstvu zahraničí, pokud se pravice vrátí do vlády.

Kolář kandiduje ve volbách do Poslanecké sněmovny za Spolu v Praze.

Měsíc před volbami se začala objevovat otázka možného vládnutí Spolu s hnutím ANO. Možnost koalice s ANO bez Andreje Babiše naznačila těžká váha ODS, europoslanec Alexandr Vondra. Měla by podle vás TOP 09 také zvážit smířlivý postoj k ANO?

Trochu to obkroužím. Doufám, že po těchto volbách nebude vůbec příležitost jednat s ANO o případné vládní spolupráci. ANO by velmi prospělo posadit se - obrazně řečeno - na střídačku a zkusit si práci v opozici. Z mnoha důvodů. Ale dlouhodobě není taktické si zavírat k ANO dveře.

„Dlouhodobě“ nás teď nepálí. Co kdyby tomu ale nahrávala povolební matematika už nyní, byl byste pro?

Člověk by se měl poučit z chyb, které se staly v historii. V roce 1948 odešli demokratičtí ministři z většinově komunistické vlády. Komunistům to ale neosolili, naopak jen vše ztratili. Topka je strana, která je malá, bohužel teď není v pozici, kdy si může diktovat, ale přesto říkáme ne. Tady je potřeba dodat, že vládu vylučuji s obskurními a extremistickými stranami, jako je SPD, komunisté, Přísaha či podobné úkazy.

Je z pohledu možných povolebních jednání rozdíl ANO s Andrejem Babišem v čele a ANO bez Andreje Babiše v čele, jak říká Alexandr Vondra?

Andrej Babiš neumí rozlišit mezi svým osobním zájmem a zájmy této republiky. Vše vždy vede k jeho střetu zájmů. Obávám se, že dokud bude ANO předsedat Andrej Babiš, tak jakékoli jednání s tímto hnutím bude vyloučené i do budoucna. Ale ANO už je holt potřeba brát jako etablovanou politickou stranu, která tu sílu opravdu má.

Jako ODS bez Klause

Existuje ale něco jako ANO bez Andreje Babiše nebo ANO bez zákulisního „šéfování“ Andreje Babiše?

Ano. Existuje i ODS bez Václava Klause…

Je to adekvátní příměr? ANO nemá genezi porevoluční demokratické strany, vzniklo jako politický projekt byznysového žraloka. Že je etablované, podle vás platí i o vnitřním fungování strany, dochází uvnitř ANO k demokratické soutěži o ideje a vliv jako v ostatních stranách? Má se podle vás „amnestovat“ ten prvopočátek hnutí, včetně politického nástupu za velmi příznivé okolnosti, jako je vlastnictví médií Andrejem Babišem?

Já se v tomhle budu strašně rád mýlit, opravdu. Hnutí ANO si nezaslouží nic, ani milost. Upřímně se divím, že sekta, která je z poloviny tvořena čistokrevnými gaunery a z druhé poloviny naivními idealisty, dokáže oslovit tolik lidí a tak dlouho se držet na výsluní. ANO nechci amnestovat ani ho jakkoliv omlouvat, ale vidím krutou realitu, ve které dnes žijeme. ANO je v mnoha obecních a krajských koalicích, má své starosty, primátory, hejtmany, radní, zastupitele, je v mnoha koalicích společně s námi, Starosty, lidovci. Má premiéra, několik ministrů, předsedu Sněmovny. Je to strašné, ale je to tak.

Jestliže chceme dělat, že ANO neexistuje, pak s ním přestaňme všichni spolupracovat i na těch úrovních, které jsem jmenoval. Zakázat ho nelze, nezbývá než ho začít porážet ve volbách a nabrat větší sílu, abychom se v této zemi na všech úrovních bez ANO obešli.

Koalice Spolu jde do voleb s tím, že nebude vládnout s ANO. Naopak slibuje „nebabišovskou“ koalici s Piráty a Starosty.

Já ale mám obavy ze současného vývoje, kdy Piráti se Starosty v předvolebních průzkumech ztrácejí. Do té povolební matematiky to vnáší úplně jiné počty. Teď je to stavěné tak, že jsme si souzení s Piráty. Slyšíme, že je to náš přirozený partner. Já ale říkám, že Piráti jsou náš přirozený soupeř. Teď je ta situace jiná, je vážná, vláda ANO zadlužila tuto zemi nejvíc v historii, pan premiér je v kolosálním střetu zájmů a v pandemii za vlády ANO zůstalo třicet tisíc mrtvých. Pro nás není žádoucí je mít první na pásce. Ale ono opravdu všechno bude záležet na tom, jak budou rozdané karty ve volbách. Já věřím, že trumfy budeme držet my a druhá koalice.

Jakou podporu má v topce to, co nám tu teď říkáte, kdy nejste schopen „na tvrdo“ vyloučit povolební jednání ANO za určitých okolností? Nebylo by povolební jednání s ANO zradou voličů, ať už v jakékoli matematice?

V topce je to teď opravdu ložené tak, že s ANO spolupracovat nechceme. My si nepřipouštíme, že by ty volby dopadly tak, že bychom museli jednat o vládě s ANO.

Tak předvolební matematika tomu ale zatím nenasvědčuje. Podle průzkumů se Spolu pohybuje na podobné podpoře jako Piráti se Starosty, kolem dvaceti procent. To je přece také za očekáváním.

Spolu má obrovský potenciál. Je to vidět i na průzkumech, my stále rosteme, naopak druhá koalice žel bohu zaznamenala propad. Do voleb zbývá měsíc a je vidět, že naše koalice je opravdu na vzestupné trajektorii, prostě rosteme, sílíme a zvítězíme. Ale máknout musí i v té druhé koalici, ač jsme soupeři, teď se potřebujeme.

„V dobré společnosti“

Přirovnal jste letošní volby k situaci v roce 1948, kdy se Československo vydalo na východ vstříc nesvobodě. Je to dobře zvolené přirovnání, opravdu je ta situace tak vážná?

Naše republika je svým způsobem v rozvratu. Nějakým způsobem jsme překonali pandemii. Ale zůstalo tu třicet tisíc mrtvých a pan premiér dělá, jako by se ho to netýkalo. Státní finance jsou úplně v rozvratu, zadlužení je příšerné. A dochází tu k podkopávání principů a hodnot, na kterých nám v topce záleží. Těmi jsou svoboda, demokracie, vláda práva. Nám se nelíbí, jak je pan premiér ohebný a že nás posouvá směrem k Maďarsku či Polsku a slouží panu prezidentovi, jehož zájmy jsou jasné. Tyto volby ukážou, jestli Česko chce zůstat v „dobré partě“, dobré společnosti západních demokracií, nebo jestli se vydá cestou oligarchizace a ztráty svobod, které jsme nabyli v roce 1989. Vláda ANO s SPD nebo komunisty by byla konečná.

Soustředíte se na zahraniční politiku. Volba mezi vaší „dobrou“ a „špatnou“ partou, je to i volba mezi Západem a Východem? Může to být i téma skládání příští vlády?

Určitě se to promítne. Když se podíváte, co všechno tato vláda odložila, ať už to je tendr na výstavbu nového zdroje v Jaderné elektrárně Dukovany, jmenování šéfa BIS, ale nejen to, tak jsou to věci, které zajímají pana prezidenta. ANO, současná vláda a Andrej Babiš je odložili, protože sami vyčkávají, jak volby dopadnou, kdo bude ve vládě a jak se o těchto věcech bude rozhodovat.

Jsou to ale také záležitosti, které eminentně zajímají opozici. Není odklad Dukovan a BISky návnada na pravicové strany pro povolební jednání?

Andrej Babiš je obchodník. Divil bych se, kdyby to neschovával jako trumf, který by chtěl vytáhnout. Ale znovu říkám, nebude to on, kdo povede ta hlavní jednání po volbách, bude to Petr Fiala.

Jste pražský starosta, ale širší veřejnost vás zná hlavně kvůli sporu s Ruskem o sochu Koněva, která stála u vás v Dejvicích. Už jste řekl, že se chcete věnovat zahraničním a bezpečnostním tématům. Jste také jedním z kandidátů Spolu na post ministra zahraničí?

Rád bych oblast zahraniční politiky převzal v TOP 09 po Karlu Schwarzenbergovi, to ano. Ale jsem realista, zůstávám nohama na zemi a vím, že dokud bude prezidentem Miloš Zeman, tak se nikdy nestane, že budu ve vládě.

Diplomati „na čekačce“

Co má příští vláda udělat v zahraniční politice prioritně?

Měla by české zahraniční politice vrátit étos, který ztrácí - potřebuje čitelnost, srozumitelnost, uvěřitelnost, předvídatelnost. Naše zahraniční politika se dnes plácá ode zdi ke zdi a snaží se „hrát na všechny strany“. Mně přijde, že jsme partnery vnímáni jako takový ten fracek, který stojí s nataženou rukou, rád dostává, ale když má k něčemu přispět, tak už se mu nechce - ve vztahu k EU i NATO. My nejsme dlouhodobě schopní plnit vůči NATO závazek a dávat 2 procenta HDP na obranu. Vláda teď odložila i přezbrojení armády. Naši vojáci mají techniku, která je 40 let stará, jezdí v sovětských obrněných vozidlech a my nejsme schopní jim pořídit nové. Jak pak chceme plnit alianční závazky? Jak se chceme stavět k EU, když náš premiér zneužívá evropské dotace, EU napadá a okopává jí kotníky, kdy může.

Také máme řadu profesionálních diplomatů, kteří jsou dnes takzvaně „na čekačce“. Potom, co sociální demokracie obsadila Ministerstvo zahraničí, začala dosazovat své stranické kádry na různé diplomatické pozice a mnoho kariérních diplomatů nechala sedět na ústředí „na překážkách“.

Ale premiér či prezident s postoji kritickými k EU mají vysoké volební zisky. Vy s tímto postojem máte plus minus 5 procent.

Je potřeba lidem vysvětlovat, kam se můžeme dostat, že ANO nás dovede do pekla. Ten proces nebude jednoduchý, bude to na dlouho, ale myslím si, že je potřeba k tomu přistoupit jako Václav Havel: Chovat se odvážně, ale i pragmaticky, aniž bychom však uhýbali ze svých zásad. Nebýt jen aktivista, který bude křičet, jak jsme v háji, ale naučit se postupně jednat i se stranami, jako je ANO. Kdo nepozná svého nepřítele, nemůže ho porazit, to věděli už starověcí válečníci.

Zmínil jste situaci na Ministerstvu zahraničí, plánujete personální řežbu stranických kádrů, pokud byste byli ve vládě?

V prvé řadě, není straník jako straník. Myslím si, že je potřeba rozlišovat lidi, kteří mají odbornost a mohou být pro naše zahraniční služby přínosem. Dám příklad: Náměstek Aleš Chmelař je odborník na slovo vzatý. Kdyby všichni ti lidé, co dosadila do Černínského paláce ČSSD, byli jako tento člověk, tak zatleskám. Ale to není tento případ. ČSSD dosadila na ministerstvo lidi, kteří spolupracovali s Karlem Srbou a Černínský palác opouštěli v poutech, takoví tam opravdu nemají co pohledávat. Bude potřeba udělat personální audit na Ministerstvu zahraničí.

Plánujete za nějakých okolností kandidaturu na post předsedy TOP 09?

Ne, určitě ne. My máme skvělou předsedkyni, která dovede TOP 09 do vládní koalice.

Reklama

Doporučované