Hlavní obsah

Budou cirkusy bez zvířat? Když se to stane, vypustíme na Václaváku všechny lvy a tygry, vyhrožuje Berousek

Ministerstvo zemědělství navrhlo zákaz zvířat v cirkusech, majitelé cirkusů se bouří.Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo zemědělství v pátek navrhlo úplný zákaz vystupování a drezury zvířat v cirkusech. Obsahuje to novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, jež prošla meziresortním připomínkovým řízením. Úřad v současnosti vypořádává připomínky, poté bude stanoveno přechodné období a konkrétní podmínky zákazu.

Článek

Nápad zakázat drezuru zvířat v cirkusech podporuje i Ministerstvo životního prostředí, které k tématu zveřejnilo na svém webu i anketu. V ní hlasovalo už téměř 21 tisíc lidí a převažující názor je jasný. Přes 18 tisíc z nich svým hlasem zákaz podpořilo. Anketní otázka se ale neptala na zákaz všech zvířat, jen těch volně žijících, jako jsou například tygři, medvědi, sloni a lachtani.

Ministerstvo zemědělství před necelými dvěma týdny obdrželo petici od aktivistů, kterou podepsalo 14 tisíc lidí. Návrh úplně zakázat vystupování zvířat v cirkusech podporuje například i ministr životního prostředí Richard Brabec, který na Twitteru poděkoval Ministerstvu zemědělství i všem, kteří hlasovali pro zákaz.

Zákonem byla už v minulosti na návrh Ministerstva zemědělství zakázána drezura nově narozených primátů, ploutvonožců, kytovců, nosorožců, hrochů a žiraf.

Berousek hrozí, že vypustí lvy a tygry na Václavské náměstí

Majitelům cirkusů se návrh samozřejmě nelíbí. Například majitel Národního cirkusu Original Berousek Jiří Berousek řekl ČTK, že navrhované opatření vnímá jako omezování podnikání.

„Když se to stane, přijedeme se všemi lvy a tygry na Václavák nebo na Ministerstvo zemědělství a všechny je tam vypustíme,” řekl Berousek. Dodal, že si myslí, že v případě zákazu by ředitelé všech cirkusů emigrovali, plošný zákaz drezury podle Berouska není nikde na světě. „Možná se zakáže jeden druh zvířat, ale v tomhle bychom byli první a jediný stát na světě,” řekl.

Odmítavě se k návrhu postavil i Cirkus Humberto. Na facebookovém profilu sdílel dopis adresovaný ministrům životního prostředí  a zemědělství Richardu Brabcovi a Miroslavu Tomanovi z 6. srpna se stížností, že jsou cirkusy neprávem spojovány s kauzou tygřích jatek v Bašti u Prahy s kritickým komentářem.

„Oba jsme vyzvali, aby inicializovali vznik širší expertní skupiny, která by se zabývala nutnými změnami v legislativě týkající se ochrany zvířat. Současně jsme je požádali, aby brali zřetel i na naše stanovisko a naše zkušenosti. Dodnes nepřišla žádná odpověď. Namísto toho se z médií dozvídáme, že zákon o zákazu zvířat v cirkusech je připraven pro připomínkové řízení. Zajímalo by nás, z jakých informací a skutečností ministerstvo při tvorbě zákona vycházelo, kdo zákon sestavoval, zdali tomu předcházela jakákoli empirická studie provedená v České republice, popřípadě jaké cirkusy experti z ministerstev během svého bádání navštívili a s jakými výsledky,” napsal na Facebook Cirkus Humberto.

Anketa

Měla by se v cirkusech zakázat drezura zvířat?
Ano
60,7 %
Ne
39,3 %
Celkem hlasovalo 21342 čtenářů.

Úplný zákaz zvířat v cirkusech platí v několika zemích Evropy 

Pokud by úplný zákaz v České republice prošel, nejednalo by se ale ani zdaleka o první zemi na světě s takovou legislativou. Jak připomněl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý, drezura všech zvířat je zakázaná například v Itálii, Nizozemsku nebo Řecku. V Evropě je to dále Irsko, Malta a Kypr. Diskutuje se o něm už kromě České republiky i v Německu a Polsku.

Například v Chorvatsku nebo Rakousku je zakázána drezura divokých zvířat, v Anglii by měl takový zákaz platit od roku 2020. Částečný zákaz nebo zákaz na úrovni měst a obcí platí téměř v celé Evropě.

Video: Patří zvířata do cirkusu, nebo je to jejich trápení? Duel principála a ochránkyně zvířat

Video: Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované