Hlavní obsah

Budou gymnázia jenom pro děti z bohatých rodin? Duel o jednotných přijímacích zkouškách

Duel o státních přijímacích zkouškách.

 

Reklama

Ve středu začaly v Česku první jednotné - státem řízené - přijímací zkoušky na střední školy. V celé zemi se k nim přihlásilo více než 86 tisíc dětí. Vyplňují testy z češtiny a matematiky, které připravili experti z organizace Cermat.

Článek

Budou mít díky nim studenti, kteří nastoupí na maturitní obory, lepší studijní předpoklady a zvládnou lépe maturitní zkoušku? Stát v to věří, zástupci některých škol či organizací si to nemyslí. A varují i před jinými riziky.

Podle vzdělávací organizace EDUin hrozí třeba to, že se učivo základních škol zredukuje na „to, co bude v přijímačkách", nebo že se zhorší pozice dětí z nízkopříjmových sociálních vrstev, jejichž rodiče si nebudou moci dovolit zaplatit za přípravu svých dětí na testy.

Jak na takové argumenty reagují zástupci Ministerstva školství? A přinesou naopak jednotné přijímací zkoušky do systému i další pozitiva?

Do Duelu Seznam Zprávy jsme proti sobě posadili náměstka ministryně školství Stanislava Štecha a Tomáše Feřtka, odborného konzultanta společnosti EDUin.

Reklama

Doporučované