Hlavní obsah

Češi jsou stejně chytří jako Švýcaři, dejme jim referendum, říká Válková. Byl bych opatrný, oponuje Benda

Helena Válková versus Marek Benda o smyslu a podobě obecného referenda.Video: seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Duel Televize Seznam mezi Helenou Válkovou (ANO) a Markem Bendou z ODS o obecném referendu.

Článek

Jeden je „zaparkovaný“ ve výboru, druhý nově ve hře.

Ve Sněmovně se sešly dva návrhy na zavedení obecného referenda - první zmiňovaný jako vlajková loď hnutí SPD Tomio Okamury, druhý s rukopisem ČSSD. Sociální demokraté na rozdíl od Strany svobody a přímé demokracie navrhují více podpisů pod petici a odmítají, aby lidé rozhodovali o vystoupení z NATO nebo Evropské unie. Pravice se na zavedení všelidového hlasování příliš netváří. Má obavy, že by se lidé rozhodovali spíše pod vlivem emocí.

O čem máme mít právo sami rozhodnout? Téma dnešního Duelu. Diskutovali v něm Helena Válková z hnutí ANO a Marek Benda z ODS.

„Nepodceňujme Čechy, jsou stejně zodpovědní a chytří jako Rakušané, Švýcaři, Italové, dejme jim možnost rozhodovat v referendu,“ uvedla v Duelu Helena Válková.

„Myslím, že by referendum mělo počítat jen se zásadními otázkami typu vstup do EU. U ostatních otázek bych byl opatrný, podívejte se, co se stalo v posledních letech s médii a jak ovlivňují veřejné mínění,“ oponoval Marek Benda.

ČSSD a SPD razí své návrhy

Na rozdíl od předlohy hnutí SPD Tomio Okamury by lidé podle představ sociálních demokratů nemohli hlasovat například o vystoupení z Evropské unie nebo ze Severoatlantické aliance. K vyvolání referenda by také byl nutný mnohem vyšší počet podpisů obyvatel pod peticí a přísnější by byly podmínky pro závaznost hlasování.

Obyvatelé země by podle návrhu ústavního zákona ČSSD nemohli referendem schvalovat ani právní předpisy a rozhodovat o základních právech a svobodách, o státním rozpočtu a daních nebo o ustanovování a odvolávání lidí z funkcí.

Aby se všelidové hlasování mohlo uskutečnit, petici by muselo podepsat nejméně 850 000 lidí. Jde zhruba o osmkrát vyšší počet, než který předpokládá předloha hnutí SPD. Iniciátor referenda by navíc podle návrhu ČSSD musel získat dostatek podpisů pod petici nejvýše za půl roku.

Projednávání návrhu hnutí SPD tento týden přerušila Sněmovna do další schůze. Předlohu ČSSD ještě čeká schvalování ve vládě, pak teprve půjde do Parlamentu.

Pořad Duel vysílá celoplošná Televize Seznam každý všední den od 19:00. Jak naladit Televizi Seznam , najdete ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované