Hlavní obsah

Přetahovaná o zemědělské dotace EU: Komise kývla na platby Agrofertu

Foto: Profimedia.cz

Živě: Video z brífinku zástupců Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) a Ministerstva zemědělství po bilaterálním jednání se zástupci Evropské komise ve věci auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.

Reklama

Zástupci Státního zemědělského intervenčního fondu a Ministerstva zemědělství jednali o auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše v Bruselu. Finální verze ještě není.

Článek

U peněz z regionálních fondů to Evropská komise řekla svým auditem jasně. Český premiér je ve střetu zájmů a firmy z koncernu Agrofert, které zaparkoval do svěřenských fondů, na peníze nemají nárok.

Teď se čeká na to, jak stejnou věc posoudí evropští auditoři u zemědělských dotací. A i když podle neoficiálních informací dopadl i zemědělský audit pro Babiše špatně – tedy že se český premiér zbavil svých firem jen naoko a nadále je ovládá – hotovo dosud není.

A zástupci Ministerstva zemědělství a Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), kteří zkraje týdne absolvovali bilaterální jednání v Bruselu, ve středu oznámili, že EK proplacení peněz Agrofertu fondem schválila.

„Auditní řízení dosud nebylo uzavřeno,“ prohlásil náměstek pro řízení sekce EU a zahraničních vztahů Ministerstva zemědělství Jiří Šír. Informace k auditu označil za důvěrné, nelze je zveřejňovat.

V Bruselu byli čeští zástupci vysvětlovat, proč podle nich mají podniky ze stáje Agrofert na dotace nárok. A proč je také stát dál vyplácí. Naposledy upozornil Český rozhlas v úterý, že SZIF poslal společnostem Lipra Pork a Kladrubská celkem 51 milionů korun. Obě subvence přitom byly právě kvůli šetření Evropské komise zmraženy.

„My jsme za českou stranu primárně podali vysvětlení EK, proč na SZIF nelze aplikovat paragraf 4C národního zákona o střetu zájmů. Vysvětlili jsme svoji pozici v této věci,“ uvedl generální ředitel SZIF Martin Šebestyán.

„V rámci této části jsme si odsouhlasili se zástupci EK, že dosud vyplacené projekty společnostem koncernu Agrofert ze strany platební agentury SZIF byly uznány za způsobilé k proplacení. Máme tam jedinou výjimku, projekt v hodnotě 1,6 milionu korun, na tomto projektu jsme se neshodli a tento projekt byl proplacen ještě před započetím auditu.“

Podle Šebestyána nelze ze závěrů úterního jednání s Evropskou komisí jednoznačně vyvozovat, zda je nebo není premiér Andrej Babiš (ANO) kvůli Agrofertu ve střetu zájmů.

Kauza Toman

Audit, který se týká střetu zájmů v oblasti zemědělských dotací, v předběžné zprávě zmiňoval i osobu ministra zemědělství Miroslava Tomana. Jeho rodina v zemědělství podniká. Ministr následně materiál označil loni v červnu za útok na české zemědělství. Sám Babiš pak za útok na Českou republiku.

O Tomanovi se nyní v Bruselu mluvilo. „Poslední část celého jednání bylo i jednání o potencionálním střetu zájmů u pana Tomana. Tam jsme konstatovali a informovali komisi, že jsme prověřili jeho aktivity a došli jsme k závěru, že u něj nemohlo dojít ke střetu zájmů,“ uvedl Šebestyán.

Kdy bude audit?

Finální zemědělský audit bude podle Šíra až v létě. „Evropská komise teď musí vypracovat návrh zprávy z jednání, které jsme absolvovali. Na to má 30 pracovních dnů. A my se ve lhůtě 15 dnů k této zprávě vyjádříme. Následně má EK šest měsíců na to, aby vypracovala finální auditní zprávu z tohoto šetření. Pokud by si EK vyžádala další informace, tato lhůta by mohla být prodloužena.“

Premiér Andrej Babiš dlouhodobě odmítá, že by byl ve střetu zájmů. „Platí, že jsem zcela vyhověl českému zákonu lex Babiš, který byl účelově přijat jen kvůli mojí osobě. Proto nejsem a ani nemohu být v žádném střetu zájmů,“ uvedl například.

Jisté je, že české úřady teď čeká klíčový boj o peníze daňových poplatníků. Už v listopadu dorazila do Česka finální zpráva, podle které bude muset Česko vracet stamiliony z dotací z regionálních fondů. A to kvůli – dle závěrů tohoto auditu Evropské komise – prokázanému střetu zájmů českého premiéra.

Seznam Zprávy nechaly celou závěrečnou zprávu přeložit. Projít si ji můžete v následujících odkazech.

Reklama

Doporučované