Hlavní obsah

Budou se znovu proplácet první tři dny nemoci? Podnikatelům z ANO se to nelíbí, Babiš vyjednává

Poslanec ANO a majitel firmy Brano Pavel Juříček vysvětluje, proč se podle něj nemá rušit karenční doba.Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sociální demokraté jsou připraveni ke vstřícnému kroku. Zrušení takzvané karenční doby by mohlo být o půl roku posunuto.

Článek

I když jednou z podmínek vstupu sociální demokracie do koaliční vlády Andreje Babiše bylo to, že lidé znovu dostanou za první tři dny nemoci část platu, může se splnění této podmínky o něco posunout.

Návrh na zrušení takzvané karenční doby je sice už ve Sněmovně, avšak mezi poslanci druhé vládní strany - hnutí ANO - má řadu odpůrců.

Sociální demokraté mají proto připraven vstřícný krok, že by novela zákona, podle níž by zaměstnanci v prvních třech dnech nemoci brali 60 procent platu, nezačala platit už od Nového roku, ale až od 1. července 2019. Tedy od stejného data, se kterým počítala i koaliční smlouva, poslanecký návrh zákona měl přitom platit o půl roku dříve.

Seznamu to řekla poslankyně ČSSD Kateřina Valachová, která je pod návrhem na zrušení karenční doby podepsána.

Premiér Andrej Babiš v pondělí po setkání s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou potvrdil, že ANO podmínku sociálních demokratů respektuje, ale nezastíral, že hnutí má se zrušením karenční doby problém.

„My jsme podepsali dohodu s ČSSD a musíme ji držet,“ řekl sice Babiš, ale zároveň uvedl, že postoji některých svých poslanců rozumí.

„Byla to oběť vůči naší menšinové vládě. To, že je tam riziko zneužívání, je jasné,“ myslí si předseda vlády. Babiš si proto naplánoval kvůli proplácení nemocenské schůzku i s předsedou sociální demokracie Janem Hamáčkem.

Premiér zároveň v souvislosti se zrušením karenční doby zmiňoval zavedení elektronické neschopenky. To se však nelíbí už citované poslankyni Valachové. „Odmítáme pokusy zrušení karenční doby zavedením elektronické neschopenky. To není v koaliční smlouvě,“ reagovala na slova předsedy vlády .

Minulý týden ve Sněmovně odmítl zrušení karenční doby hospodářský výbor. Naopak sociální výbor, který je garantem návrhu, s novelou souhlasil. Na plénu by se proto karenční dobou mohli poslanci zabývat už na nadcházející schůzi Sněmovny.

Reklama

Doporučované