Hlavní obsah

Budou si myslet, že nejsem dost dobrý. Sportovci pod tlakem prolamují tabu

Foto: Profimedia.cz

Japonská tenistka Naomi Ósakaová chodí na kurty zásadně se sluchátky.

Reklama

Jedním z hlavních témat letošních olympijských her se jistě stalo duševní zdraví sportovců. Své problémy tohoto druhu přiznaly dvě ikony světového sportu.

Článek

V úterý kvůli psychickým problémům odstoupila jedna z nejsledovanějších hvězd vůbec – americká gymnastka Simone Bilesová. Několik měsíců před tím ale tabu duševního zdraví prolomila další hvězda světového sportu – tenistka Naomi Ósakaová.

Obě dámy jsou ikonami svých sportovních odvětví, o obou dvou se hovoří jako o zázračných sportovkyních, které v mladém věku ukázaly neuvěřitelné výsledky. Ale právě extrémní tlak okolí, společnosti i médií vyvolávají ve sportovcích očekávání, se kterým si často neumějí poradit. „Očekávání vznikají na základě nějakého úspěchu, okolí a současně i sportovci očekávají, že by měli opět uspět, zopakovat už jednou dosažený výsledek,“ vysvětluje psycholožka Veronika Baláková, která se specializuje právě na sportovní psychologii a terapii vrcholových sportovců.

Podle Balákové je tento tlak zároveň doprovázen, nebo i vyvolán obavou nebo strachem, že při nenaplnění očekávání nastane něco, čeho se bojíme: „Například sportovci běží hlavou opakovaně myšlenka – měl bych obhájit umístění, jinak si budou myslet, že nejsem dost dobrý, nebo že jsem špatný, nebo že to minule byla jen náhoda,“ vyjmenovává odbornice.

Motiv „tlaku ze zopakování triumfu“ najdeme právě u japonské tenistky Naomi Ósakaové v dokumentární minisérii produkce Netflixu. Třiadvacetiletá tenistka se stala vůbec první asijskou světovou jedničkou a vyhrála čtyři grandslamové tituly. Před pár měsíci mladá tenistka řekla, že se stahuje z důležitých turnajů a že po zápasech nebude chodit na tiskové konference. Důvod? Léčí se s depresemi a úzkostmi.

Reakce byly dvojí. Část světa jí tleskala za otevřenost a nakousnutí tématu. Druhá část ji ale naopak kritizovala za slabost, sportovní svět a organizátoři hráčku kritizovali za malý kontakt s médii.

Na domácí olympijské hry nastoupila Ósakaová jako hvězda. Japonsko ji navzdory tomu, že od svých tří let žila ve Spojených státech, miluje. Zapálila olympijský oheň v Tokiu a šla do turnaje s copánky zbarvenými do barev japonské vlajky. Všichni o ní mluvili jako o favoritce na zlato.

„Jdu si to jen užít,“ říkala před zápasem česká tenistka Markéta Vondroušová, která na japonskou hvězdu narazila v osmifinále. Česká tenistka Naomi Ósakaovou senzačně porazila ve dvou setech a japonskou superstar vyřadila.

„Sportovci ví, že výsledky jsou něco, co nedokáží ovlivnit úplně sami. Záleží na soupeřích, rozhodčích, vnějších vlivech jako jsou povětrnostní podmínky nebo překážky na trati, zdravotním stavu nebo možnostech přípravy,“ komentuje Baláková. Podle psycholožky poté sportovci mohou cítit určitou frustraci ve smyslu, že mají pracovat na něčem, co sami nemají zcela pod kontrolou.

„Je to velmi svazující a vyčerpávající zároveň, člověk může být unaven dřív, než nastoupí do závodu. Je to stav, který odvádí pozornost od samotného výkonu, což paradoxně zvyšuje pravděpodobnost chybného provedení, a tedy neúspěch,“ uzavírá psycholožka Veronika Baláková.

Reklama

Doporučované