Hlavní obsah

Budou stát předsedu SPD Okamuru jeho výroky o táboře v Letech křeslo ve vedení Sněmovny?

DuelVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda SPD Tomio Okamura se ke svým výrokům o táboře v Letech vracet už nechce. Přesto mu je jeho kolegové ze Sněmovny už za pár dní znovu připomenou. A někteří poslanci navíc budou požadovat, aby Okamuru jeho slova o tom, že v Letech nebyl tábor oplocený a lidé v něm měli volný pohyb, stála křeslo ve vedení Sněmovny. S návrhem přišli lidovci a podporují ho Piráti, TOP 09, STAN i velká část poslanců ODS a ČSSD. Premiérovi Andreji Babišovi naopak stačí, že se Okamura za svá slova omluvil. Pro odvolání nebudou ani SPD a KSČM.

Článek

Jaké bude nakonec rozložení sil a přijde Okamura o post ve vedení Sněmovny?

Téma dnešního Duelu.

Ve studiu je místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek a místopředseda KSČM Josef Skála.

O svém postoji k návrhu jednají tento týden poslanecké kluby

Většina poslanců hnutí ANO nesouhlasí s návrhem na odvolání Tomio Okamury (SPD) z funkce místopředsedy Sněmovny. Po jednání klubu to řekl jeho předseda Jaroslav Faltýnek. Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v souvislosti s Okamurovými výroky uvedl, že vhodnější reakcí než odvolání šéfa SPD z vedení Sněmovny by bylo zavedení významného dne, který by připomínal oběti romského holokaustu.

Lidovecký návrh podporují Piráti, TOP 09, STAN i velká část poslanců ODS a ČSSD. „Jsme přesvědčeni, že není možné, aby v tak vysoké ústavní pozici byl člověk, který říká, že v Letech nebyl koncentrační tábor, že tam lidé neumírali, že nebyli mučeni,” řekl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek k návrhu na odvolání Okamury. Chce oslovit poslance dalších stran, aby věc bylo možné projednat na nejbližší schůzi Sněmovny.

Okamura v lednu řekl, že tábor v Letech nebyl oplocený a byl v něm volný pohyb. Později se omluvil za vyjádření, že tábor nebyl oplocený, uvedl však, že ho většinou nikdo nehlídal a lidé v něm se mohli volně pohybovat. Vyjádření kritizovala pražská židovská obec i Muzeum romské kultury, které v něm spatřují popírání holokaustu.

Reklama

Doporučované