Hlavní obsah

Budou to jiné Vánoce, varují evropští politici a neplánují rozvolňovat

Foto: Profimedia.cz

Pařížanka v ulicích města, které zaplnila vánoční výzdoba.

Reklama

Vánoce se nezadržitelně blíží, evropské vlády vědí, že jejich obyvatele teď především zajímá, jak budou jejich svátky a oslavy konce roku vypadat. „Budou to opravdu jiné Vánoce,“ zní z různých koutů Evropy.

Článek

Francie

Francouzský prezident Emmanuel Macron vyhlásil celonárodní lockdown (neboli confinement) do 15. prosince, zatím se ale neví, dokdy bude platit zákaz vycházení po deváté hodině večerní. Pod podmínkou, že tomu bude epidemická situace nakloněna, by po polovině prosince mohla přijít první vlna uvolňování. S velkou pravděpodobností však Francouzi budou moci odjet za svými rodinami strávit Vánoce. Jak ale Macron předeslal: „Rozhodně to nebudou Vánoce, na které jsme zvyklí.“ Co tím měl na mysli?

Na vládě se přemýšlí o různých scénářích. Týkají se nejen vánočních svátků, ale také oslav Silvestra a Nového roku. Premiér Jean Castex například navrhuje omezení počtu lidí, kteří se budou moci k oslavě sejít, aktuálně to vypadá na limit šesti dospělých. Omezení pravděpodobně čekají i kostely nebo synagogy, které se na konci roku těší velké návštěvnosti. Macron navrhoval limit 30 osob.

Ve svátky i dny mezi nimi – tedy od 24. do 31. prosince – však bude rozvolněný večerní zákaz vycházení. Stále ale bude platit zákaz shromažďování na veřejných místech. Ve hře je ale i úplné upuštění od zákazu vycházení od 15. prosince.

Od poloviny prosince by se měly znovu otevřít i divadla, galerie a kina. Na své návštěvníky si ale budou muset počkat restaurace, hospody i bary, a to pravděpodobně až do 20. ledna. Vánoční prázdniny ale Francouzi budou mít bez lyžování. Skiareály tedy mohou otevřít, ale lanovky nesmějí být v provozu.

Španělsko

Oproti tomu ve Španělsku se zatím nechystají na vánoční rozvolňování. Shodli se na tom jak političtí představitelé, včetně těch regionálních, tak i odborníci. Jednotlivé regiony se ale liší v omezení počtu lidí, kteří se mohou sejít u vánočních a silvestrovských oslav. Centrální madridská vláda ale navrhuje limitovat setkávání na deset osob. V jiných španělských regionech je to ale ještě méně a povoluje se pouze šest lidí.

Odborníci španělskou vládu kritizují a snaží se ji přesvědčit o tom, že by restrikce během vánočních svátků měly být daleko přísnější. Někteří navrhují i úplný lockdown, který by znamenal, že by se rodiny nesměly o Vánocích navštívit. Španělští epidemiologové totiž varují, že právě setkávání o svátcích způsobí v lednu další „covidovou vlnu“.

Foto: Profimedia.cz

Vánoční výzdoba ve španělském Madridu.

Španělský deník El País, který cituje španělské zdravotnické autority, se přidává i k varování Emmanuela Macrona, tedy že „Vánoce rozhodně budou jiné“. A upozorňuje vládu, že by neměla být otázka postavena na tom, kolik lidí se může scházet, ale spíše na tom, zda tito lidé pocházejí z jiných domácností a jaká pravidla, například stolování, by měli nastolit.

Německo

Také u našich západních sousedů se hovoří zejména o omezeném počtu lidí, kteří spolu mohou slavit Vánoce a Nový rok, a to také na 10. Mohou se ale najednou sejít lidé pouze z dvou rozdílných domácností. Do 23. prosince je však toto pravidlo zúžené ještě na polovinu, sejít se tedy do vánočních svátků může pouze 5 lidí.

„Máme pro lidi dvě zprávy. Za prvé, všem děkujeme, za druhé, rozvolňovat se nebude,“ řekla německá kancléřka Angela Merkelová minulý týden a dodala, že ačkoliv se v Německu povedlo zlomit exponenciální růst nákazy, denní přírůstky jsou stále příliš vysoké.

Itálie

Stejný komentář, jaký zmínili Španělé a Francouzi, využil i italský premiér Giuseppe Conte: „Budou to jiné Vánoce,“ řekl minulý čtvrtek. Podle italských médií však vláda nebude určovat počet lidí, kteří spolu budou moci zasednout u vánočních hostin. Důrazně však ministři doporučují a také varují, že v zemi bude stále platit „pravidlo šesti“, tedy limit pro setkávání všeho druhu.

Italské obchody asi budou moci na 2 týdny v prosinci otevřít. Prozatím je však nejisté, zda se v průběhu vánočního měsíce podaří uvolnit pravidla pro pohyb osob mezi regiony, která jsou nyní v Itálii omezená.

Kostely budou pravděpodobně otevřené, avšak živě se hovoří o tom, že se na ně bude vztahovat zákaz vycházení po desáté večerní. Znamenalo by to ale, že by se půlnoční mše musela odehrát v jiném čase. „Nesmíme riskovat třetí vlnu,“ řekla italská ministryně zdravotnictví Sandra Zampová: „Nebude to jako v létě, Vánoce zůstanou pod restrikcemi“.

Reklama

Doporučované