Hlavní obsah

Poslední letošní naděje hospodských v ohrožení: vánoční večírky

Foto: Shutterstock.com

Hospody dost možná čeká další uzavření. Přišly by tak o důležité vánoční večírky - Ilustrační foto.

Reklama

Vánoční večírky některým restauracím přinášely až 50 procent prosincových tržeb. Omezení otevírací doby už tak zkoušeným podnikům příjmy přiškrtilo. Navíc je možné, že vláda v pondělí restaurace opět zavře.

Článek

Po omezení provozní doby restaurací hrozí hospodským další tvrdá rána. Ve hře je znovu uzavření jejich provozoven. Vláda bude totiž v pondělí rozhodovat o opětovném zařazení Česka do čtvrtého stupně PES, což by znamenalo konec návštěv v restauracích a hospodách. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sice zmínil možné výjimky, ale ty by se gastrosektoru netýkaly. Prosinec je přitom měsícem vánočních večírků. V některých podnicích tradičně tvoří večírky až polovinu měsíčních tržeb. V současnosti některé podniky s večírky počítají i ve zkrácené době – začnou o pár hodin dříve. Nicméně hrozba opětovného uzavření hatí vidinu na alespoň nějaký nadstandardní výdělek.

„Nemáme prakticky žádné rezervace na vánoční večírky, kdepak. Před Vánoci si u nás lidé častokrát udělali rezervaci skupiny po deseti až patnácti lidech, hlavně kvůli menšímu prostoru v našich provozovnách. To je všechno pryč,“ říká spolumajitel pražského Burger bistra Dish Matouš Petráň.

Ve svých dvou pražských provozovnách se na vánoční večírky ani moc nepřipravovali. „Cokoliv, co zvyšuje náklady, jsme museli v letošním roce absolutně omezit. Kdyby byl normální rok, tak na přípravě pracujeme delší dobu, ale letos máme jiné starosti. Už v září jsme tušili, že zrovna večírky nebudou,“ dodává.

Rezervace zatím nerušíme

Trošku v jiné situaci byla restaurace Dejvická sokolovna. Lidé a firmy si tam sice nerezervovali tolik míst jako v předešlých letech, zájem o vánoční večírky přesto byl hned po znovuotevření hospod.

„Loni to byly akce třeba pro třicet až padesát lidí, letos pro dvanáct. Lidé zatím svoje rezervace neruší a čekají spolu s námi, co bude,“ říká majitel restaurace Michal Zvěřina. „Vezměte si, že vánoční večírky začínají v listopadu. A to bylo zavřeno, přišli jsme už o celý tenhle měsíc,“ upozorňuje. Kvůli omezení otevírací doby do osmi hodin si podle něj lidé místa zamlouvali i o hodinu až dvě dříve. Zvěřina se teď ale obává, že kvůli možnému zavření hospod přijde i o tyto akce.

„Vánoční večírky nám dělaly každý rok 50 procent prosincových tržeb. Navíc, většina výnosů se skládá z obědů a večeří. Lidé začínají většinou chodit na vánoční večírky v šest nebo sedm hodin, po práci. Jestliže musíte zavřít už v osm, tak nic nevyděláte,“ konstatuje.

S večírky jsme ani nepočítali, zkusíme rozvoz

Zamluvená místa pro předvánoční firemní setkání neregistruje ani populární brněnský Bar, který neexistuje. Jejich spolumajitel a zakladatel Jan Vlachynský řeší hlavně to, v jakém režimu a jestli vůbec bude moct otevřít. Podle svých slov ani neregistruje poptávku po vánočních večírcích.

Vlachynského podnik ale přesto vymyslel, jak alespoň některé ztráty pokrýt. „Budeme dělat rozvozy. Připravíme lahvované drinky, které rozešleme jednotlivým lidem, a ti se potom potkají online. Někdy jim k tomu dělá ještě náš barman výklad. To jsme domlouvali ještě před otevřením a počítali s tím na letošní Vánoce.“

Další tvrdá rána

Výpadek z neuskutečněných vánočních večírků je další tvrdou ranou pro hospodské. Nejdříve museli mít úplně zavřeno, jen po několika dnech od otevření museli zkrátit otevírací dobu a nakonec je možné, že přijde další zavírání.

„Je sice hezké, že pan Havlíček říká, že se s uzavíráním inspirují v Německu a Rakousku. Ale jaksi zapomněl říct, že v těchto zemích kompenzují hospodským asi 70 procent loňského obratu,“ podotýká Michal Zvěřina z Dejvické sokolovny.

Reklama

Doporučované