Hlavní obsah

Budoucí eso Slavie z Bahrajnu: Miluji knedlíky. Když se naučím česky, můžu uspět

Jiná liga: Rozhovor s fotbalistou Bohemians Abdalláhem Júsufem Hilálem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Obrovská tréninková zátěž a velká pomoc Martina Haška. Nejen o tom promluvil bahrajnský útočník Abdalláh Júsuf Hilál, budoucí letní posila Slavie, v rozhovoru pro Seznam.

Článek

Pětadvacetiletý reprezentant Bahrajnu se do České republiky dostal díky své rychlosti a technice, jimiž zaujal kouče národního týmu arabského státu, tehdy českého experta Miroslava Soukupa, a posléze i vedení Bohemians.

Do té doby poloprofesionální fotbalista, který byl zvyklý trénovat v odpoledních hodinách a v poloviční intenzitě, byl z náročných tréninků v Česku zprvu překvapený. „První týden pro mě bylo všechno moc tvrdé, třeba ranní vstávání. V Bahrajnu jsme trénovali kvůli horku až od čtyř nebo pěti odpoledne. Byla to pro mě změna vstávat na trénink v sedm ráno. Hned po prvním tréninku jsem byl úplně mrtvý.”

Júsufovi výrazně pomohl v aklimatizaci hlavní trenér Bohemians Martin Hašek, který se útočníkovi denně věnoval a snažil se mu neustále pomáhat a radit. „První měsíc mě pan Hašek vlastně ani na krok neopustil, každý den mě bral po tréninku k sobě domů na jídlo a tam mi vše vysvětloval. Strašně moc mi pomohl.”

Zpočátku měl reprezentant Bahrajnu problémy s fyzičkou. V tom také vidí největší rozdíl mezi Českem a Bahrajnem: „V Česku je fotbal rychlejší a víc silově založený než doma.”

Dalším problémem pro Júsufa bylo zdraví. „Když jsem začal hrát za Bohemians, musel jsem také začít létat na reprezentaci domů, což je daleko. Po jednom nebo dvou přátelských zápasech jsem zase sedl na letadlo a letěl zpět do Česka, kde jsem za dva dny hrál další zápas. To bylo pro mě příliš. V Bahrajnu jsem létal jen občas, třeba hodinku do sousední země, jinak jsem hrál pořád doma.“

Vytáhlý fotbalista se v Česku rychle usadil, zvykl si i na místní kuchyni, která se od té bahrajnské pochopitelně liší. Rád zkouší typické české pokrmy a zatím se mu prý ani jednou nestalo, že by mu nechutnalo.

Objev z Bahrajnu zaujal na podzim svými výkony v české lize natolik, že si už jeho služby pro další sezonu pojistila pražská Slavia. Júsuf přiznává, že by si dokázal představit žít v Česku nadále. „Mně se tady všechno líbí. Když se naučím česky, není důvod, proč se stěhovat jinam.”

Reklama

Doporučované