Hlavní obsah

Budoucí koalice přišla s novými návrhy, co má vláda Babiše proti covidu změnit

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Budoucí koalice pošle ministrovi zdravotnictví v demisi Vojtěchovi nejspíše už v pátek večer návrhy opatření proti covidu-19.

Reklama

Prokazování se očkováním nebo testem v zaměstnání. Naočkovat lidi v domovech seniorů. To jsou některé návrhy, o kterých mluvili zástupci budoucí koalice na jednání s Ministerstvem zdravotnictví.

Článek

Nejspíše už během pátečního večera by mohlo být jasno, jaká opatření proti covidu-19 lze příští týden čekat od končící vlády premiéra Andreje Babiše.

Závisí to také na tom, na čem se dohodnou politici budoucí vládní koalice, která už před sněmovními volbami vytvořila vlastní takzvaný AntiCovid tým. Jeho závěry má dostat ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nejpozději do soboty. Spíše to ale bude dříve.

„Jednání AntiCovid týmu pokračují dnes během dne. V podvečer by měl být výsledek jednání v podobě tiskové zprávy,“ uvedl šéf lidoveckých poslanců Marek Výborný, který je také členem tohoto týmu.

Podobně se vyjádřila i pirátská expertka na zdravotnictví Bára Malíková. „Jednání pětikoalice dál pokračuje,“ zdůvodnila, proč tak zatím nechce detaily říkat.

Už v pátek ráno měli přitom zástupci obou koalic Spolu a PirSTAN on-line schůzku s vedením Ministerstva zdravotnictví.

„To jednání bylo konstruktivní,“ popsal Vojtěch jeho průběh. Jenže jednoznačná dohoda na opatřeních nebyla.

Očekávalo se hlavně to, jaký názor bude mít budoucí koalice na návrh, aby se Česko inspirovalo postupem Rakouska. Tedy že by se jako potvrzení bezinfekčnosti uznávalo pouze očkování nebo prodělaná nemoc covid-19. To znamená, že by se na kulturních či sportovních akcích nebo v restauracích neuznával výsledek testů na covid.

Závěr z debaty byl však takový, že by se měly testy na koronavirus i nadále jako doklad bezinfekčnosti uznávat - s tím, že AntiCovid bude nejspíše prosazovat uznání pouze PCR testů. Ty jsou přesnější, ale zároveň také dražší než dosud také uznávané antigenní testy.

Ze slov, která pronesl Vojtěch po pátečním ranním jednání, vyplývá, že on sám je zastáncem toho, aby se testy neuznávaly vůbec. „Z našeho pohledu není na co čekat,“ prohlásil na tiskové konferenci.

Zároveň také ministr zdravotnictví uvedl, že konečné rozhodnutí nechá na zástupcích budoucí vládní koalice. „Bylo vidět, že názory na tuto problematiku jsou různé. Já si myslím, že je potřeba dát AntiCovid týmu čas, aby si to interně probral,“ doplnil.

Jeho slova potvrzují také členové budoucí koalice. „Je shoda na tom, že Ministerstvo zdravotnictví a vláda budou postupovat v souladu s AntiCovid týmem,“ řekl jeden z jeho členů.

Poslanec TOP 09 Vlastimil Válek, o němž se mluví jako o budoucím ministru zdravotnictví, přitom byl tím, kdo „rakouský“ model na jednání odmítal.

Jak popsal zdroj Seznam Zpráv, Válek argumentoval tím, že se pořádně nevynucuje ani současný model. Tedy to, že se v hospodě nebo na hromadných akcích důkladně nekontrolují dokumenty o očkování, testování nebo prodělání nemoci covid-19. A tak se Válek ptal, proč ministerstvo nechce testy uznávat.

Další účastníci ranního pátečního jednání pak uvedli, že si ministr Vojtěch postěžoval také na to, že resort je při vyhlašování kroků proti pandemii omezen, protože řadu opatření vyhlášených mimo nouzový stav soudy shodí.

V této souvislosti je podle názoru Ministerstva zdravotnictví například problematické si u lidí vynucovat, aby se prokazovali doklady OTN v zaměstnání. Mohlo by to být podle názoru některých úředníků ministerstva i protiústavní.

Právě prokazování bezinfekčnosti v zaměstnání bylo jedním z návrhů, které na jednání zazněly od lidí z AntiCovid týmu. Navrhovali také například, aby se proočkovaly - většinou třetí dávkou vakcíny - všechny domovy seniorů.

Nebo chtěli, aby bylo nutné se prokazovat testy i na dalších místech. Třeba při návštěvě v domovech pro seniory nebo testovat lidi už při příjmu do nemocnice.

Reklama

Doporučované