Hlavní obsah

Budoucí majitel ostravské Nové huti kupuje od ArcelorMittalu další tři ocelárny

Foto: ČTK, ČTK

K aktuálně kupované ostravské Nové huti (na snímku) si GFG chce pořídit ještě další tři evropské ocelářské závody.

Reklama

Liberty Steel patřící do skupiny Gupta Family Group (GFG) se s ArcelorMittal dohodla na koupi ocelárny v lucemburském Dudelange a belgických závodů v Flémalle a Tilleur.

Článek

„Jedná se o vysoce kvalitní a významná aktiva s kvalifikovanými a zkušenými pracovníky. Těšíme se, až je uvítáme v naší celosvětové skupině GFG. Naším cílem je optimalizovat hodnotu těchto historických aktiv, která jsou důležitá pro regionální a národní ekonomiky,“ uvedl výkonný ředitel a majitel skupiny GFG Alliance Sandžív Gupta.

Oznámení akvizice, kterou ještě musí schválit Evropská komise, přichází přibližně dva týdny poté, co vyšlo najevo, že Liberty se má stát novým majitelem Nové huti v Ostravě. I tu prodává ArcelorMittal.

Šéf Liberty House Jon Bolton hovoří o nákupu ostravské Nové huti.Video: Aleš Černý

Prodej ostravské huti musí také ještě schválit Evropská komise a dohodnout se musí Liberty House i s ostravskými odbory. Výkonný ředitel Liberty House Jon Bolton pro Seznam Zprávy uvedl, že transakci chce dokončit v prvním čtvrtletí příštího roku.

Spolu s ostravskými závody aktuálně kupuje Guptova skupina od ArcelorMittalu i provozy v rumunském Galati, makedonském Skopje a italském Piombinu.

Obě vlny nákupů souvisí s plánem ArcelorMittalu koupit italskou ocelárnu Ilva. Evropská komise to největšímu světovému producentu oceli dovolila pouze pod podmínkou, že se zbaví jiných evropských aktiv.

Během několika měsíců se tak skupina vlastněná indickým miliardářem Guptou stane jedním z největších hráčů v evropském ocelářství.

Společnost již vlastní závod Liberty Wheels France v Chateauroux. Až bude dokončen bezprostředně očekávaný odkup aktiv od společnosti Rio Tinto, bude společnost zahrnovat také největší evropskou slévárnu hliníku, která se nachází v Dunkerku.

Rychlý investiční nástup GFG do Evropy zaujal už dříve i list Financial Times (FT), který následně přinesl zprávu zpochybňující finanční kondici skupiny. S odvoláním na své zdroje FT uvedl, že skupina se přiklání k alternativnímu financování poté, co jí nevyšel prodej dalších dluhopisů jednomu ze svých největších věřitelů.

Reklama

Doporučované