Hlavní obsah

První vystoupení budoucí ministryně: Chce rychle zvýšit důchody, minimální mzdy i platy ve státní sféře

První tiskový brífink Jany Maláčové.Video: Seznam

 

Reklama

Po týdnu, kdy je známa její nominace na Ministerstvo práce a sociálních věcí, předstoupila Jana Maláčová před média po schůzce s prezidentem.

Článek

Státní úřednice z Ministerstva práce a sociálních věcí Jana Maláčová udělala další krok k tomu, aby se v nejbližších dnech mohla stát členkou druhé vlády Andreje Babiše a ministryní resortu, v němž už několik let pracuje.

Nynější ředitelka odboru rodinné politiky se v pondělí představila osobně premiérovi a v úterý zamířili do Lán za prezidentem. „V pondělí budu jmenována ministryní,” potvrdila po schůzce.

Žena, která to na ministerstvu dobře zná, chce podle svých slov co nejrychleji zavést zejména sociálnědemokratické body z programu vlády. Už od prvního ledna by chtěla vyšší důchody. Co nejrychleji chce zvyšovat i minimální mzdu a platy ve státním sektoru.

„Zvyšování minimální mzdy i platů ve veřejné sféře tlačí k tomu, aby rostly mzdy a platy všech občanů České republiky. Je to jedna z nejlepších cest, jak navyšovat finanční ohodnocení za poctivě odvedenou práci všech,” řekla budoucí ministryně.

Stejně jako ČSSD ale ministryně prosazuje zvýšení platů ve veřejné sféře o deset procent, tedy plošný nárůst ve výši, kterou odmítá jak prezident Miloš Zeman, tak i šéf vlády Andrej Babiš. „Je to věc jednání, my budeme prosazovat desetiprocentní plošný nárůst,” dodala Maláčová.

Další programovou prioritou bude zrušení karenční doby - tedy proplácení nemocenské už od prvního dne nemoci. To by chtěla ministryně od příštího července.

Kromě toho zmínila Maláčová i zefektivnění Úřadu práce tak, aby poskytoval uchazečům individuální a klientský přístup.

Kromě toho chce budoucí ministryně prosazovat změny, které by měly vést k lepšímu skloubení rodiny a kariéry. Chce prosadit sdílené pracovní místo a národní financování dětských skupin a mikrojeslí.

Zároveň chce Maláčová zvýšit rodičovský příspěvek z 220 na 260 tisíc korun.

Reklama

Doporučované