Hlavní obsah

Budoucnost aut bez řidičů, Oscaři bez moderátora a PET lahve bez zálohy

Události s datem 16. ledna, které vybíral Petr Švihel.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Středa 16. ledna očima reportéra Petra Švihela.

Článek

Evropský parlament řešil budoucnost aut bez řidičů. Plán zní takto – po roce 2020 se začnou na silnicích objevovat vozy, které sami zatáčí. O dalších deset let později auta, která už nebude třeba řídit. Poslanci evropského parlamentu vyjádřili obavy ve dvou rovinách. Aby byla zajištěna bezpečnost pasažérů i dat a aby Evropa nezaspala.

Podnikatelé během loňska založili i zavřeli rekordní počet firem. Statistiky společnosti CRIF došly k dvojsečnému závěru. Přesněji vzniklo téměř 32 tisíc firem – jde o druhé nejvyšší číslo v historii – a zaniklo přes 13 tisíc firem, což je absolutní rekord. Nejvíce se rušily obchody, naopak vznikaly hlavně technické a vědecké firmy.

Necelých šest týdnů do vyhlášení Oscarů a stále se hledá moderátor. Zní to banálně, ale v pozadí je příběh komika Kevina Harta, který se moderování slavnostního večera vzdal. Na sociálních sítích mu totiž vyčítali jeho několik let staré homofobní příspěvky.

Čechům by nevadily zálohy na PET lahve. Tvrdí to alespoň poslední průzkum výzkumné agentury Kantar. V České republice je podle nich zálohový systém zažitý. I proto by zálohy na PET lahve uvítalo podle průzkumu 83 procent dotázaných. Hlavní důvod? Plasty by nekončily pohozené v přírodě.

Reklama

Doporučované