Hlavní obsah

Budoucnost bez kávy? Kávovník ohrožují klimatické změny

Video: Veronika Jonášová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Půda vhodná k pěstování kávy by se podle zprávy Australského klimatického ústavu mohla do roku 2050 zmenšit o polovinu.

Článek

„Některé plantáže bojují s nedostatkem úrody už nyní, sama jsem toho byla svědkem,“ tvrdí Petra Veselá, jedna z nejlepších českých baristek.

Několik plantáží osobně nedávno navštívila, protože o kávě připravuje knihu.

Zatím se podle ní na trhu nedostatek kávy nijak neprojevuje. Je však možné, že slabá úroda brzy neuspokojí stále rostoucí poptávku a budou se zvedat ceny.

O dobrou kávu se lidé v Česku podle odbornice stále více zajímají.

„Kvalitní kávu přitom opravdu nekoupíte v supermarketu, musíte do speciálních obchodů,“ tvrdí bývalá mistryně republiky v přípravě kávy, která se aktuálně věnuje pořádání kurzů příprav kávy v Jílovém u Prahy.

Nejlepší je podle baristky správně upražená a čerstvě umletá káva, za největší český nešvar považuje turka. Kdo si chce vyrobit dobrou kávu v domácích podmínkách a nechce investovat do stroje, měl by si sám umlít zrna na mlýnku a udělat si filtrovanou kávu nebo french press.

Je podle ní káva zdravá? Který druh je nejkvalitnější? A patří do kávy cukr?

Podívejte se v dalším Víkendovém rozhovoru ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované