Hlavní obsah

Bitcoin dál roste. Jaká je jeho budoucnost?

Reklama

Hodnota bitcoinu v posledních dnech atakovala hodnotu 50 tisíc dolarů. I díky tomu se kryptoměna dostala do prestižního indexu S&P 500. Jaká je budoucnost nejstarší a nejrozšířenější digitální měny na světě?

Článek

Poprask způsobila ohromná investice automobilky Tesla, která patří nejbohatšímu muži planety Elonu Muskovi. Společnost se rozhodla nakoupit kryptoměnu za 1,5 miliardy dolarů a hodnota bitcoinu najednou prudce vzrostla.

Populární digitální měnu přitom bere nespočet analytiků a investorů jako bublinu, která může kdykoliv splasknout, protože není krytý zlatem ani jinými komoditami. Jeho hodnota je závislá na důvěře v jeho budoucnost. Proto se také vyznačuje velkým kolísáním ceny a nejde určit, jak se jeho hodnota bude dál vyvíjet.

„U bitcoinu doporučuji brát ho jako dlouhodobé úspory a každý měsíc si do něj vložit menší částku. Investor by neměl spekulovat nad krátkodobými cenovými pohyby,“ říká ke kolísavosti hodnoty bitcoinu Josef Tětek, ekonom a kryptoměnový analytik ve společnosti TopMonks.

Díky vysokému nárůstu své hodnoty se bitcoin dokonce v tomto týdnu dostal do akciového indexu S&P 500, který zahrnuje akcie pěti set největších obchodovaných podniků na americké burze. Vliv na to měla právě zmiňovaná transakce Tesly, která sama patří mezi největší členy S&P 500. Díky tomu může investice do bitcoinu působit věrohodněji.

„Určitě je to zajímavý milník a myslím, že další firmy budou následovat. První větší veřejně obchodovanou firmou byla nicméně firma MicroStrategy, která tuto nákupní vlnu korporátů strhla,“ upozorňuje Josef Tětek, který mimo jiné působí také v Liberálním institutu.

„Korporace sedí na velkém objemu peněz, které mají díky uvolněné měnové politice a nízkým úrokovým sazbám – a vlivem těch stejných opatření přestávají věřit v dlouhodobou sílu dolaru. Alespoň částečná alokace do bitcoinu je pro ně poměrně logická volba,“ dodává analytik, podle kterého by Muskův nákup bitcoinu mohl přivést k obchodování s kryptoměnami další velké hráče.

Další bitcoinová horečka?

Cena bitcoinu roste už několik měsíců díky kombinaci několika různých faktorů, jakými jsou například měnová politika, globální hospodářská nejistota nebo legitimizace bitcoinu v očích větších investorů. I kdyby se za nějaký čas rozhodl Musk od bitcoinu upustit, nemělo by to podle Těteka znamenat dlouhodobý pád hodnoty této kryptoměny.

„Musk by ve vlastním zájmu prodával obdobně, jako nakupoval – po menších částkách a průběžně, aby s cenou hýbl co nejméně. Cenu by tudíž srazila spíš následná informace, že bitcoinu nevěří. Myslím však, že by šlo jen o krátkodobý efekt. Musk je sice populární člověk, ale není jediný, kdo se o bitcoin zajímá a provádí do něj alokaci,“ podotýká analytik společnosti TopMonks.

Hodnota bitcoinu atakovala 50 tisíc dolarů, a v přepočtu dokonce překročila částku jednoho milionu korun. Někteří analytici se proto obávají pádu jeho hodnoty jako na konci roku 2017. To se cena této kryptoměny pohybovala okolo 20 tisíc dolarů, během jednoho roku spadla pod čtyři tisíce.

V současnosti však s bitcoiny kromě malých investorů obchodují také ekonomičtí giganti, kteří operují s mnohem vyššími částkami. Tím se současná situace liší od bitcoinové horečky před více než třemi lety.

Reklama

Doporučované