Hlavní obsah

V letadlech už nebudou klasická sedadla. Jak bude vypadat cestování?

Manželské postele v letadlech na obzoru. Startup ukázal, jak na to a nápad si nechává patentovat.Video: Jan Marek, AirGo Design

 

Reklama

Manželské postele v byznys třídě mohou být podle CNN snem pro pasažéry. Pro aerolinky ale vyhlídka takové rozlehlé kabiny první třídy tolik lákavá není. Singapurský startup AirGo Design má nicméně řešení – Tetris.

Článek

Inovativní přístup uspořádání vnitřku letadlové kabiny se nazývá konfigurace Galaxy. Jejím účelem je maximalizace místa pro sezení pasažérů v takovém rozsahu, že jde prý zatím o prostorově nejefektivnější řešení vůbec.

Dva typy sedaček. Manželské odděluje pohyblivá zeď

Tak to alespoň tvrdí sama firma zabývající se navrhováním interiérů letadel, AirGo Design. Šest let starý startup se sídlem v Singapuru doufá, že jeho nápad začnou využívat aerolinky po celém světě. Vnitřní rozvržení kabiny tak, aby se do ní vešly sedačky ve stylu gaučů/postelí, podle firmy funguje ve větších i menších strojích.

Inovativní design pracuje se dvěma odlišnými typy sedadel.

Páry a rodiny u okna, singles veprostřed

U oken se nachází místa typově podobná pohovkám nebo postelím, mezi kterými je oddělovací zeď. Tu však mohou cestující, v tomto případě páry nebo rodiny, pomocí ovládání úplně spustit, čímž mohou dostat manželské lože nebo pohodlný sdílený prostor.

Vzdálenost sedadel u oken není tak velká, jak by se mohlo zdát. Podle AirGo Design těch 70 centimetrů ale působí luxusněji díky tomu, jak jsou místa flexibilní.

Standard byznys třídy splňují spíš sedadla uprostřed kabiny, která jsou od sebe vzdálená 120 centimetrů.

„Typicky zde máte jeden typ sezení, který se dá polohovat do různých pozic a úhlů tak, aby bylo letadlo stále průchozí,” vysvětluje spoluzakladatel a technický ředitel AirGo Alireza Yaghoubi. „Takových typů bychom ale měli mít víc a kabiny bychom rozšířili o další místa tak, že bychom zužitkovali i nevyužitý prostor,” dodává.

Do letadel typu Boeing 777 by se s konfigurací Galaxy mělo podle startupu vejít 36 sedadel a ještě by zbylo místo na bar. Stejně má řešení fungovat i u dalších strojů, jako Airbus A330 nebo Boeing 787.

Společnost AirGo Design momentálně jedná o patentování nápadu na uspořádání sedadel, nutně je prý ale sama vyrábět nehodlá.

Reklama

Doporučované