Hlavní obsah

Budoucnost supermarketů. Robot, který může připravit o práci tisíce lidí

Britský on-line supermarket vyvíjí robotickou ruku.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Robotická paže ve skladech automatizovaných supermarketů může jednou nahradit i jemnou lidskou práci.

Článek

Britský on-line obchod s potravinami Ocado vyvíjí speciálního robota. Má v budoucnosti nahradit zaměstnance, kteří dnes vybírají zboží objednané zákazníky po internetu.

Společnost věří, že mechanická ruka bude efektivnější než lidská síla. Cílem je, aby se paže co nejvíc podobala právě té lidské. Má proto měkké gumové prsty, díky kterým dokáže ohleduplně manipulovat prakticky s čímkoli - třeba s ovocem. Má být schopná bezpečně uchopit jednu konkrétní věc z víc než 46 000 položek nabízených zákazníkům - od banánů po konzervy.

„Naše lidské pracovní síly jsou kvalitní, ale jsou tu nepochybně určité rozdíly - lidé jsou lidé,“ říká Alex Harvey, vedoucí robotiky v Ocadu.

Sám Harvey ale dodává, že cesta k tomu, než robotické ruce úplně nahradí ve skladech ty lidské, je ještě poměrně dlouhá.

„Lidé umí skvěle reagovat na nejistotu a výzvy. Naše schopnost převzít iniciativu a vypořádat se s nepředvídatelnými situacemi je fenomenální. Také dokážeme posuzovat kvalitu takovým způsobem, který je pro naše robotické systémy stále velmi obtížný. Myšlenka, že jednou budou roboti umět posoudit kvalitu nebo poškození obalu a zacházet s odpady, je pro robotiku skutečně velká výzva.”

Lidi budeme potřebovat vždy, říká šéf distribuce firmy Amazon v Evropě:

Video: Pavel Cyprich

Rozsah, v jakém jednoho dne roboti nahradí lidské pracovníky napříč různými odvětvími, je horkým tématem. Nedávná studie Oxfordské univerzity odhaduje, že víc než 40 procent povolání by mohlo být v nadcházejících desetiletích ohroženo.

Reklama

Doporučované