Hlavní obsah

Budoucnost v ordinacích: Umělá inteligence a robot, který vám přesně vyvrtá zubní kaz

Dvě minuty z Výzvy s prezidentem stomatologické komory Romanem Šmuclerem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přestože mnoho Čechů stále naráží na problém vůbec sehnat zubaře, na západ od nás už stomatologové používají moderní technologie, které usnadňují pacientům život. Podle šéfa českých zubařů by některé novinky šlo pohodlně zavést i u nás.

Článek

„Už teď spolupracuji na projektu, kde jeden lékař řídí šest robotů a ti vám vrtají zuby. Proč bychom to měli u člověka dělat rukou, když v automobilkách roboti vrtají díry, aby byly přesné,“ říká ve Výzvě prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Celý pořad Výzva s Romanem Šmuclerem:

Výzva s Romanem Šmuclerem: O diagnóze „české zuby“ i dětech, které nevědí, co je zubní kartáček. Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

Práce stomatologických robotů je sice hudbou budoucnosti, ale už teď v některých zemích zubaři využívají moderní technologie, aby pacientům zjednodušili život.

„V Německu už je dnes realita, že když si kontrolujete ortodontickou léčbu, máte takový skener, strčíte si do úst mobilní telefon, když to řeknu zjednodušeně, a umělá inteligence vám řekne, jestli vůbec potřebujete návštěvu u lékaře. Nebo jsou skenery používané na západních školách, kterými se dětem při prohlídkách vyfotí zuby a z fotek se dá detekovat nebezpečí zubního kazu,” popisuje Šmucler metody, které by bylo možné využívat i v Česku.

Diagnóza „české zuby“

Tuzemský problém je podle něj ale hlavně ten, že se neumíme pořádně o své zuby starat. Proto stomatologická komora rozjela řadu kampaní, které to mají změnit. Zaměřují se hlavně na děti.

„V západní Evropě existuje diagnóza ‚české zuby’, což znamená, že máme jednu z nejvyšších kazivostí u dětí,“ vysvětluje jeden z důvodů, proč u nás pojišťovny jen letos zaplatí za zubní výplně až dvě miliardy korun.

V Česku jsou podle Šmuclera stále děti, které v životě neviděly zubní kartáček. Přesto se lidé postupně učí, jak o zuby pečovat, a ubývá i takových, kteří si vystačili s jedním kartáčkem na rok.

„Dramaticky klesá bezzubost. Počet zubních náhrad od revoluce klesl zhruba na polovinu. Počet kazů na pojišťovnu se snížil asi na pět milionů. Bývalo to 13 milionů,“ popisuje ve Výzvě.

Reklama

Doporučované