Hlavní obsah

Budoucnost vlastencům, Írán ať se stará o sebe a krutí a zlí aktivisté. Trump pronesl projev k OSN

Dnes proslovům státníků v rámci všeobecné rozpravy dominoval americký prezident Donald Trump.Video: Daniela Kučerová, Reuters

 

Reklama

Na dnešní očekávané všeobecné rozpravě 74. zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku postupně vystupují světoví lídři se svými projevy. Zřejmě nejočekávanějším byl proslov amerického prezidenta Donalda Trumpa, ten označil USA za nejmocnější zemi světa a vyložil ostatním státníkům svůj pohled na svět.

Článek

Po projevu brazilského prezidenta Bolsonara za se mikrofon postavil Donald Trump. V rozvážném projevu vyzdvihl své poslání vůči americkému lidu a Spojené státy označil za nejmocnější zemi na světě. Zdůraznil zároveň, že Spojené státy nevyhledávají s nikým konflikt, ale budou americké národní zájmy vždy hájit. „Spojené státy nikdy nevěřily na věčné nepřátele, válčit umí kdokoliv, ale jen ti nejodvážnější si mohou vybrat mír," řekl.

Trump slíbil zachování amerických zájmů, svobodu a bezpečí. Nezapomněl okomentovat ani venezuelskou situaci, kdy Madura označil za „kubánskou loutku“, útoky na saúdská ropná zařízení a tématiku nelegální migrace. Organizacím a aktivistům bojujícím za práva migrantů vyslal rázný vzkaz.

Vzkaz aktivistům a Íránu

„Dnes bych chtěl aktivistům za otevřené hranice, kteří se halí do rétoriky sociální spravedlnosti, říct toto: vaše politika není spravedlivá. Vaše politika je krutá a zlá," prohlásil. „Umožňujete zločineckým skupinám, aby lovily nevinné muže, ženy a děti," řekl také. „Když podrýváte bezpečnost na hranicích, podrýváte lidská práva a lidskou důstojnost," řekl americký prezident. Trump varoval, že nekontrolovatelná migrace a nespořádané hraniční kontroly ohrožují suverenitu a bezpečnost všech států.

Krátký blok jeho projevu patřil i kritice Íránu. V úvodu své kritiky na adresu Íránu řekl, že Spojené státy nikdy nedopustí, aby Írán získal jaderné zbraně a doplnil, že z toho důvodu odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Žádný odpovědný stát by dle jeho slov neměl subvencovat krvelačnost země. Šéf Bílého domu zároveň vyzval lídry Íránu, aby se starali o svůj lid místo toho, aby vyhrožovali okolním zemím. „Všechny národy mají povinnost konat," řekl Trump směrem k íránské delegaci s tím, že odpovědné vlády by neměly „subvencovat krvežíznivost Íránu". „Dokud bude ohrožující chování Íránu pokračovat, sankce zrušeny nebudou. Budou upevněny," zdůraznil americký prezident.

Budoucnost podle amerického prezidenta nepatří globalistům, ale vlastencům a silným suverénním státům. „Svobodný svět musí vzít za své vlastní národní kořeny. Nesmí se je pokoušet vymazat nebo nahradit," vyzval. „Budoucnost nepatří globalistům, budoucnost patří vlastencům," prohlásil s tím, že pro moudré politické lídry je na prvním místě budoucnost jejich vlastních lidí.

Čínské obchodní nekalosti

Americký prezident se ostře pustil i do obchodních praktik Číny, se kterou jeho země už několik let vede obchodní válku. Nicméně vyjádřil naději, že obě ekonomické velmoci dokážou dospět k dohodě, která jejich spory ukončí.

Obnovení „férovosti“ světového trhu si zadal jako jeden ze svých cílů. Trump přednesl podle agentury Reuters hotovou litanii na to, co nazval čínskou nekalou obchodní politikou. „Přijali ekonomický model závislý na masivních obchodních bariérách, velkých státních dotacích a manipulaci s měnou," prohlásil na čínskou adresu a kritizoval „nucené transfery technologií" a „krádeže duševního vlastnictví a obchodních tajemství ve velkém měřítku”.

„Pokud jde o Ameriku, tyto dny (tolerování čínských praktik) skončily," zdůraznil.

Americký prezident kritizoval také Světovou obchodní organizaci (WTO), že umožnila Číně i přes velikost její ekonomiky získat preferenční zacházení. WTO podle Trumpa potřebuje zásadní reformu a USA budou tyto změny požadovat. Směrem ke světovým lídrům pronesl, že už nedovolí jiným zemím využívat Ameriku a systém mezinárodního obchodu.

Reklama

Doporučované