Hlavní obsah

Budova bývalé školy v kutnohorské části Malín by měla opět sloužit k výuce

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Budova bývalé školy v kutnohorské místní části Malín by měla opět sloužit k výuce. Radní ve výběrovém řízení na prodej budovy vybrali zájemce, který by v ní chtěl provozovat soukromou střední školu.

Článek

Bude zaměřená na výuku ekonomie, výpočetní techniky a jazyků. Schválit to ale musejí ještě v květnu zastupitelé, uvedl starosta Josef Viktora (ANO).

Městu se budovu, pro kterou od roku 2012 nemá využití, dlouhodobě nedařilo prodat. Změnilo proto podmínky prodeje a netrvalo už na využití pro sociální účely. Do posledního výběrového řízení se přihlásili dva uchazeči, radní dali přednost projektu školy. Otevřít by se měla v příštím roce, součástí záměru je i úprava okolí. Druhý zájemce chtěl v objektu vybudovat byty.

Malínská škola byla uzavřena na podzim 2012 kvůli tomu, že do ní nastoupilo jen 17 dětí a navíc ani jeden prvňák. Radní proto rozhodli o zrušení malotřídky, což v místní části se zhruba 1500 obyvateli vyvolalo vlnu nevole. Radnice podle některých místních školu nechala zchátrat, aby ji nemusela dál provozovat. Občas se v Malíně také hovořilo o možném odtržení od Kutné Hory. Tehdejší vedení města namítalo, že řada rodičů z Malína posílá děti do velkých škol, které mají lepší zázemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované