Hlavní obsah

Buďte solidární se statečnou Prahou, vyzývají Západ novináři a akademici

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Čínská Šanghaj už mezi partnerská města Prahy nepatří (na snímku primátor Zdeněk Hřib).

Reklama

Rozhodnutí čínské Šanghaje ukončit partnerství s Prahou vyvolává mezinárodní ohlas. K solidaritě s Prahou vyzývají západní metropole známí novináři i akademici.

Článek

„Ukázat solidaritu se statečnými Čechy by měla okamžitě i další evropská a australská města,” napsal na svém twitterovém účtu slavný britský novinář Edward Lucas, který dříve působil v časopisu The Economist, nyní píše komentáře mimo jiné do The Times. Pod svým příspěvkem sdílel zprávu agentury Reuters o rozhodnutí šanghajské vlády přerušit styky s Prahou.

Lucas ale není sám. Jeho tweet sdílel kromě padesáti dalších uživatelů internetu i francouzský analytik François Heisbourg, jenž působí v londýnském Mezinárodním institutu pro strategická studia (IISS). Heisbourg rovnou v příspěvku označil pařížskou starostku Anne Hidalgovou a vyzval ji tak k reakci. Heisbourg je expertem na oblast bezpečnosti, IISS sám v minulosti vedl.

Vyjádření pražského primátora Zdeňka Hřiba, v němž vysvětluje, že dosavadní spolupráce spočívala pouze v tom, že společnost Home Credit zaplatila školení šanghajských záchranářů od pražské záchranky, pak na svém účtu sdílel Bartosz Kowalski, profesor na Ústavu východoasijských studií na univerzitě v Lodži.

Pokud by radnice vyslyšely Lucasovu výzvu, přišla by Šanghaj o řadu partnerských měst. Blízké vztahy udržuje například s Budapeští, Sofií, Salcburkem, irským Corkem nebo Chicagem.

Vláda Šanghaje v prohlášení uvedla, že pražské vedení udělalo mnoho chybných kroků ohledně klíčových otázek týkajících se Číny, jako je například Tchaj-wan. „Svévolně se vměšuje do čínské vnitřní politiky a veřejně se staví proti principu jedné Číny. Vláda města Šanghaj a jeho lid proti tomu důrazně protestují,“ uvedla šanghajská vláda.

Reklama

Doporučované