Hlavní obsah

Předčasné volby nikdy nevypíšu. Poslední vánoční poselství prezidenta Zemana ve funkčním období

Poslední vánoční poselství prezidenta Zemana v jeho prvním funkčním období.

 

Reklama

Podívejte se na páté vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana, které pronesl na zámku v Lánech. Prezident mluvil o ekonomice, důchodech, Evropské unii i domácí politice.

Článek

„Jsem rád, že vám mohu říci, že těch radostných zpráv je daleko více,“ zahájil své páté vánoční poselství prezident Miloš Zeman, ve kterém tradičně hodnotil nejen uplynulý rok.

„Jsme šestá nejbezpečnější země na světě, lepší než Švýcarsko, máme nejnižší míru nezaměstnanosti a také nejnižší míru chudoby v EU,“ vyjmenoval Zeman úspěchy Česka a dodal, že i díky nim by měli být Češi hrdý a sebevědomý národ.

„Každé světlo má své stíny“

Vzápětí ale přidal několik ekonomických negativ. Hospodářský růst by podle něj měly provázet investice, a to hlavně do infrastruktury.

„Je to ostuda, že není hotová například silnice mezi Brnem a Vídní. Ale takových dálnic, obchvatů a dalších staveb je celá řada,“ dodal prezident.

Nepřizpůsobiví a důchodci

Ani letos nevynechal Miloš Zeman poznámku vůči „skupině lidí, kterým říkáme nepřizpůsobiví,“ jež v Česku i přes úspěchy ekonomiky stále existuje. Při setkání s novou ministryní práce a sociálních věcí Jaroslavou Němcovou prý proto před časem mluvili o tom, že by se měly snížit sociální dávky lidem, kteří opakovaně odmítnou nabízenou práci.

Zeman zároveň narážel na situaci na trhu práce, jenž nutně potřebuje lidi. Podle prezidenta by se mohli rekrutovat z řad úředníků, kterých je zbytečně moc. „Před 15 lety jich bylo 80 tisíc, dnes jich je 150 tisíc. Množí se podle Parkinsonových zákonů.“

Miloš Zeman zmínil i důchodce, kterým by v příštím roce přál valorizaci jejich penzí.

Unie a NATO

Miloš Zeman i letos v intencích svých dřívějších vyjádření podpořil členství Česka v Evropské unii i Severoatlantické alianci. Zmínil ovšem, že by se Češi měli v obou těchto organizacích chovat jako „energický a sebevědomý partner“. A pokud se jim něco nelíbí, mají to dát najevo.

Měl tím na mysli hlavně migrační kvóty Evropské unie, které považuje za nesmyslné. „Nikdo nám nemůže diktovat, koho umístíme na své území,“ uvedl.

NATO by pak podle Zemana mělo být aktivnější proti islámskému terorismu.

„Sobotku si snad, proboha, už dál nikdo nepřeje“

Prezident nevynechal ani hodnocení domácí politiky, která podle něj letos zažila zemětřesení.

„Dostával jsem moudré rady, které říkaly: Nejmenujte Babišovu vládu dřív, než získá důvěru v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Zeman k současné politické situaci. Svůj krok, kdy novou vládu jmenoval 13. prosince, teď vysvětlil.

„To by reálně znamenalo, že po týdny, možná dokonce po měsíce, tady povládne Sobotkova vláda v demisi. A to si snad, proboha, nikdo nepřeje.“

„Předčasné volby nevypíšu“

I kvůli povolebnímu vyjednávání padla v prezidentově poselství také zmínka o předčasných volbách.

„Občas slyším hlasy, že bych měl vypsat předčasné volby, což mi ústava v některých situacích umožňuje,“ uvedl Zeman a vzápětí dodal: „Chci naprosto jasně říci, že to nikdy neudělám.“ Podle prezidenta by bylo další hlasování výsměchem těm, kteří přišli v řádném termínu voleb.

Tah je tak nyní podle něj na politicích, kteří se musí umět dohodnout mezi sebou. Návrh programového prohlášení vlády Andreje Babiše je proto prý dobrým výchozím materiálem k diskuzi.

Pokud by přece jen Babišova vláda nezískala při lednovém hlasování ve Sněmovně důvěru, dal by prezident dostatek času politikům k dalším jednáním před druhým pokusem. Ten by podle něj mohl proběhnout v únoru.

Volby bez Ruska

Závěrem poselství vzkázal prezident, že je rád, že i Bezpečnostní informační služba potvrdila, že tuzemské volby neovlivňují zahraniční tajné služby.

„Věřím, že zdravý rozum zvítězí nad závistivou hloupostí,“ uzavřel Zeman své vystoupení.

Reklama

Související témata:

Doporučované