Hlavní obsah

Budu bojovat za to, aby ty vnucené lži byly zrušeny, řekl Mladić po rozsudku

Ratko Mladić nesouhlasí s odsouzenímVideo: AP

 

Reklama

Rozsudek považuje za lživý, podle slov jeho syna ho velmi rozčílil. Zatím jde o prvoinstační, nepravomocný rozsudek. Právníci už uvedli, že se proti rozsudku odvolají.

Článek

Ratko Mladić, kterého Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) ve středu v Haagu odsoudil k doživotnímu vězení za zločiny spáchané během války v Bosně, prohlásil, že má za sebou teprve poločas a že bude bojovat za zrušení vnucených lží. Bělehradskému deníku Večernje novosti to řekl Mladićův syn Darko, který s otcem krátce mluvil po vynesení rozsudku. Jeden z obhájců Mladiće již sdělil, že proti verdiktu bude podáno odvolání. Darko Mladić také řekl, že jeho otec, s nímž měl možnost hovořit asi deset minut, byl rozzlobený, i když takové rozhodnutí očekával.

„Tento orgán, který se nazývá tribunálem pro zločiny v bývalé Jugoslávii, ve své misi neuspěl, protože ignoroval četné srbské oběti. Dnes (ve středu) jsme byli svědky toho, jak spravedlnost nahradila válečná propaganda. Byla ignorována fakta. Rozsudek je v rozporu s nimi,” prohlásil Mladićův syn.

Haagský tribunál uznal Ratka Mladiće vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby, včetně genocidy v souvislosti se srebrenickým masakrem z července 1995. Vinen je rovněž ze zločinů proti lidskosti a z porušení zákonů nebo zvyklostí válečného práva. Za to mu byl uložen trest doživotního odnětí svobody. Jde ale o prvoinstanční rozsudek, který je nepravomocný.

Rozhodnutí ICTY přivítaly především rodiny bosňáckých obětí války v Bosně, ale rovněž i četní mezinárodní činitelé včetně Severoatlantické aliance, Evropské unie a Vysokého komisaře OSN pro lidská práva. Nesouhlasné názory se ozvaly z řad bosenskosrbských představitelů, zatímco reakce srbského prezidenta a premiérky byly zdrženlivé a poukazovaly na nutnost hledět do budoucna.

Reklama

Související témata:

Doporučované