Hlavní obsah

Budu pravděpodobně hlasovat proti vydání Babiše, říká poslanec ANO, který viděl spis

Rozhovor s Matějem Fichtnerem.Video: Jindřich Šídlo

 

Reklama

„Nejsem přesvědčen, že ten případ nebyl politicky manipulován,” říká Matěj Fichtner, místopředseda imunitního výboru.

Článek

Ačkoliv poslanec ANO Matěj Fichtner tvrdí, že i kvůli svému nedávnému propadu na pražské kandidátce nemá důvod Andreje Babiše hájit, je pravděpodobné, že bude příští týden hlasovat proti vydání Babiše a jeho zástupce Jaroslava Faltýnka k stíhání v případu Čapího hnízda.

„Od doby, co se ta kauza otevřela, se vede debata, zda je stíhání politicky motivováno. A já si nejsem úplně jist, že to politicky motivováno není,” říká třiatřicetiletý politik. A k jistotě mu nepomohl ani vyšetřovací spis, do nějž mohl jako místopředseda mandátového a imunitního výboru nahlédnout. „Ze spisu není patrné, že by ty trestné činy byly spáchány,” tvrdí Fichtner.

O případ údajného dotačního podvodu při rekonstrukci Čapího hnízda bude výbor jednat už podruhé ve středu. Před jeho členy předstoupí Babiš s Faltýnkem, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman i policista, který případ vyšetřuje. „Spis nám nebyl zpřístupněn celý. Kdyby nám policista sdělil, co je v té části spisu, kterou jsem neviděl, můžu změnit názor,” připouští Fichtner, ale dodává, že je to nepravděpodobné.

Poslanec Fichtner v rozhovoru hovoří i o poslední zveřejněné nahrávce soukromých rozhovorů Andreje Babiše, na níž předseda ANO a bývalý ministr financí s uspokojením rekapituluje příběh přerovské firmy ANO, kterou zničila Finanční správa - a jak později konstatoval soud, nezákonně. „Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony,” říká Babiš na nahrávce.

Fichtnerovou důvěrou v jeho stranického šéfa to ale neotřáslo. „Ta nahrávka nedokazuje, že by Andrej Babiš úkoloval Finanční správu. Nevidím důvod, proč bych mu měl nevěřit. Ale celý ten případ by měl být prošetřen, v tom souhlasím s premiérem Sobotkou,” říká Fichtner.

Podívejte se nahoře v článku na celý rozhovor s poslancem Fichtnerem o tom, kdo by mohl případem Čapího hnízda manipulovat, nebo o tom, zda mu vadí poslední nahrávky Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované