Hlavní obsah

Jak se v Česku mění nálada. Bašta komunistů má nového favorita

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Lobendava na severu Čech byla dlouho baštou komunistů.

Reklama

Reportéři Seznam Zprávy zjišťovali, zda mizející KSČM může nadále počítat se svou baštou na severu Čech. V malé obci Lobendava u hranic s Německem ve sněmovních volbách vždy s velkou převahou vyhrávali komunisté.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Centrum Lobendavy v západní části Šluknovského výběžku tvoří kostel, pošta, malý úřad a hospoda. Na průčelí místních potravin visí německý nápis Gemischtwaren, tedy smíšené zboží.

Historii příhraniční obce –⁠ postižené jako celé okolí odsunem –⁠ připomíná i halda zničených německých náhrobků, které jsou vyrovnané u zdi za barokním kostelem. V domcích poházených po okolí bydlí dohromady 300 obyvatel, z nichž většina dojíždí za prací k západním sousedům.

Při pohledu na místní volební výsledky se už roky radují komunisté –⁠ ve všech posledních parlamentních volbách tu zvítězili, pokaždé s 30 procenty hlasů. Jenže jak brzy na místě zjistí reportér Seznam Zpráv, letos tu zřejmě KSČM čeká propad stejně jako všude jinde.

V místní hospodě i ve všední den v poledne sedí několik štamgastů v důchodovém věku. Nejhlasitější je seniorka, která si právě na výtisk deníku Právo krájí jablko. Vyfotit se ani říct své jméno nechce, povolí ale zvěčnit svačinu, kterou má právě před sebou.

„Žiji tady 68 let, vždy jsem volila komunisty. Před rokem 1989 jsem se měla lépe. Dřív jsem dělala skladnici ve fabrice. Když teď slyším, že pravda a láska zvítězí, tak bych do rádia bouchla,“ vysvětluje seniorka.

Její kritiku politické situace bedlivě poslouchají muži sedící u stejného stolu a když žena přidá i několik rasistických poznámek, někteří s ní souhlasí a říkají, že má pravdu.

Až dosud seniorka vždy volila komunisty, letos poprvé se rozhodla pro změnu. „Teď už komunisty volit nebudu, protože mě naštvali, poprvé jim to nedám. Víš, koho budu volit? Flákance,“ vypráví.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Seniorka si během rozhovoru krájela jablko na novinách.

Na dotaz, zda myslí bývalého poslance SPD Lubomíra Volného, horlivě přikyvuje. „Já jsem takový protestant a nestydím se za to. On je jediný protestant jako já. Za nimi utírali mikrofon jak za prašivými, ale ostatní měli roušky pod nosem, když na ně nešly kamery. Oni aspoň nelhali,“ popisuje, jak se rozhodla pro změnu strany.

I řada ostatních hostů přizvukuje, že se letos rozhodli volit Volný blok. Blíž se ale o svých politických motivacích bavit nechtějí a raději se dál věnují pivu.

Fotogalerie z obce Lobendava

+2

Na místním úřadu shlíží ze zdi portrét prezidenta Miloše Zemana. Pod symbolem obce sedí starosta Lobendavy Stanislav Jirásek, ve funkci je nezávislý politik třetím rokem.

Mají tu své problémy –⁠ malá obec by chtěla lákat nové obyvatele například výstavbou bytů. Jenže z vlastního rozpočtu si to nemůže dovolit a na dotace nedosáhne. „Jsme tu trošku odstrčení,“ líčí místní realitu starosta.

Obyvatele obce tvoří hlavně starousedlíci a jejich rodiny. Práce se prý v okolí hledá těžko. Letos v létě se tudy navíc dvakrát za sebou prohnala povodeň, která jen na místních cestách zanechala škody přes dvacet milionů korun.

U některých domů jsou ještě dodnes pytle s pískem a místní líčí čerstvé vzpomínky na přírodní pohromu. Obecní stránky jsou stále zaplněné zprávami o tom, kam si jít pro pomoc a jak vyčistit zanesené studny.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Starosta Lobendavy Stanislav Jirásek.

Že v obci vyhrává hlavně KSČM, starosta Jirásek ví. Nemyslí si ale, že by byla obec s průměrným věkem obyvatel 40 let komunistická. „Volit přišla starší generace. A protože tak byli zvyklí, nejlepší řešení pro ně bylo volit komunisty. V té době si lidé možná více rozuměli, měli se možná lépe, nevím. Mladší lidé, ti ani nepřijdou k volbám,“ vysvětluje Jirásek.

Starostova slova potvrzuje i žena ve sportovní bundě, která se prochází obcí s kočárkem před sebou. „Je to tady taková bývalá komunistická vesnice, volí je hlavně starší generace. Já doufám, že letos už komunisté nevyhrají. Volit je určitě nebudu, možná toho Babiše, to je nejmenší zlo,“ říká žena, která sama sebe považuje za starousedlici.

Když už je někdo ochotný zavést s reportérem řeč o politice, chce raději zůstat v anonymitě. Muž, kterého potkáváme před jedním z místních domů, nemovitost zdědil po matce a tráví tu většinu roku. V Lobendavě se narodil a má německé předky.

Můj strýc řekl vtip v hospodě proti Novotnému a na dva roky ho odvezli z hospody přímo, protože tam byli špiclové.
Rodák z Lobendavy

„Tady je ještě pár rodin, které jsou komunistické, ale už opravdu jen pár. Já komunisty určitě volit nebudu,“ vypráví. A přidává historku, která jeho antipatie vysvětluje.

„Za komunistů to tu bylo hrozné, nic jste si nemohli dovolit. Můj strýc řekl vtip v hospodě proti Novotnému a odvezli ho přímo z hospody. Hned ho někdo udal a dva roky seděl,“ vzpomíná na dobu před rokem 1989.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Komunisty volit nebudu, říká lobendavský rodák.

Reklama

Doporučované