Hlavní obsah

„Bůh nežehná hříchům,“ zní z Vatikánu k homosexuálním párům

Foto: Profimedia.cz

Papež František na nedávné cestě po Iráku.

Reklama

Katoličtí kněží nesmí udělit požehnání homosexuálním párům. V odpovědi na otázku, zda lze žehnání udělit, to v pondělí uvedla Kongregace pro nauku a víru. Takové páry považuje Vatikán za „hříšné“.

Článek

Podle Vatikánu se nejedná o diskriminaci homosexuálů, ale o pravidlo, kterým se musí řídit obřady katolické církve. Stanovisko kongregace schválil i papež František, uvedla agentura AP i server CNN. Papež František se však k právům sexuálních menšin ve vztahu s katolickou církví staví obecně otevřeně.

Podle kardinála Luise Ladariy Ferrera, který stojí v čele Kongregace pro nauku a víru, není možné udělovat požehnání vztahům a partnerství, které „předpokládají sexuální aktivitu mimo manželství“. Mezi takové vztahy kardinál zahrnuje i homosexuální sňatky či partnerství. Podle jeho názoru by takový akt představoval napodobování žehnání manželům a svátosti manželství, což je z hlediska katolické nauky nepřípustné. Ani přítomnost kladných aspektů v těchto vztazích nestačí k tomu, aby se jim dostalo požehnání, dodal kardinál.

V odpovědi kardinál uvedl, že se nejedná o diskriminaci homosexuálů. Zákaz se totiž vztahuje i na další partnerství, kdy dvě osoby žijí mimo manželství. Posudek vyzývá kněží, aby se chovali „s respektem a vlídností vůči osobám s homosexuálními sklony“.

Hříšné chování, tvrdí Vatikán

Podle serveru CNN považuje Vatikán homosexualitu za „hřích“ a „volbu“. Podle prohlášení není možné ji „uznat jako objektivní“ podle „Boží vůle“.

„Požehnání homosexuálních párů nelze považovat za legální,“ stojí dále v prohlášení Vatikánu. „Bůh nežehná hříchům,“ pokračuje.

Papež František, který je často označován za benevolentního k sexuálním menšinám, toto prohlášení podepsal. Obecně se považuje za šiřitele vlídnosti k LGBT komunitě nejen uvnitř katolické církve, ale i pro běžnou veřejnost.

V loňském roce byla zveřejněna část rozhovoru, ve kterém se papež kladně vyjádřil k uzákonění registrovaných partnerství, ovšem pouze ve světské, a nikoliv církevní rovině.

„Homosexuálové mají právo mít rodinu. Jsou to Boží děti,“ uvedl Papež. „Nikdo by za to neměl být vyloučen či by se za to neměl cítit špatně. Musíme vytvořit zákon o registrovaném partnerství. Jen tak budou právně pokryti,“ dodal František, který je 266. papežem.

Vatikán však tato stanoviska odmítl s tím, že jsou papežova slova vytržená z kontextu. Podle církve nenaznačují žádné změny v doktríně.

„Jak může být Vatikán proti požehnání ‚hříšných‘ homosexuálů, i když jim současně nevadí vesele vydělávat z investic do filmu Rocket Man – filmu, který oslavuje mé štěstí, které jsem nalezl v manželství s Davidem. #pokrytectví,“ uvedl na svém účtu na Twitteru britský zpěvák Elton John.

Požehnání pouze pro jednotlivce

Rozhodnutí je zklamáním pro katolíky, kteří doufali v modernizaci postojů církve k homosexualitě. Řada západních evropských zemí má svatby stejnopohlavních párů uzákoněné. Zdrženlivost církve vůči komunitě LGBT by se podle mnohých mohla s novou generací změnit k lepšímu, píše americká CNN.

K červenci minulého roku uznávalo stejnopohlavní sňatky šestnáct evropských zemí. Mezi ně se řadí například Rakousko, Německo, Francie, Velká Británie, Španělsko, Švédsko, Norsko či Finsko. V České republice homosexuální páry mohou, stejně jako v Maďarsku, Itálii, Švýcarsku, Slovinsku či Řecku, uzavírat tzv. registrovaná partnerství. Východní evropské země jsou ke stejnopohlavnímu manželství striktnější. Nepřátelsky se k takovým párům staví například Polsko, Ukrajina, Bělorusko či Rusko.

Podle pondělního prohlášení však gayové i lesby mohou dostat požehnání jako jednotlivci. Pokud tedy žijí podle učení církve. Požehnání párům by podle katolické církve „podporovalo volbu a životní styl, který není v souladu s Boží vůlí“.

Prohlášení publikoval Vatikán jako odpověď na otázky farářů a věřících. Zdůraznil však, že se „negativní pohled na požehnání vztahuje jen na páry, a ne na jednotlivce“.

Reklama

Doporučované