Hlavní obsah

Bulhaři vyšli do ulic proti vládě, vzduchem létala vajíčka i petardy

Bez komentáře: Tisíce Bulharů před parlamentem demonstrovaly proti své vládě.Video: AP

 

Reklama

V Sofii znovu propukly demonstrace, jejichž účastníci požadují demisi vlády kvůli podezření z korupce. Zároveň žádají rezignaci generálního prokurátora.

Článek

Tisíce Bulharů, kteří si přejí konec premiéra Bojka Borisova, se v Sofii sešly v den, kdy po letní pauze poprvé zasedal parlament. Drobné protesty se odehrály i během uplynulých týdnů, tentokrát šlo podle agentury Reuters o největší akci za poslední dva měsíce.

Na místě vypukly nepokoje a drobné bojůvky mezi demonstranty a policií. Pořádkové složky použily k rozehnání lidí pepřový sprej, několik osob zatkly. Na druhé straně házeli demonstranti po policistech vejce, jablka a různé odpadky. Ty lítaly i na budovu parlamentu.

Později radikálnější část účastníků začala používat i petardy a zápalné lahve. Policie proti nim použila vodní dělo.

Agentura AFP uvedla, že v nemocnicích museli ošetřit více než padesát zraněných; většinou šlo o policisty.

Lidé se do ulic vydali prvně na začátku prázdnin. Žádali rezignaci trojnásobného premiéra Bojka Borisova, který podle nich selhal v boji proti korupci.

Borisov na začátku srpna uvedl, že by mohl kvůli trvajícím protivládním protestům rezignovat. Následně prohlásil, že provede i rozsáhlé ústavní změny. Jde například o zkrácení délky mandátu generálního prokurátora, což podle premiéra napomůže posílení nezávislosti a odpovědnosti žalobců a soudců.

Kritici záměr označili za snahu premiéra zůstat u moci do příštích voleb. Prezident Rumen Radev v parlamentu vyzval Borisovovu středopravou vládu k odstoupení a apeloval na poslance, aby návrh nové ústavy odmítli.

Reklama

Doporučované