Hlavní obsah

Bulharsko obvinilo tři Rusy v kauze podobné případu Skripal

Foto: RFERL.org

Podle bulharské prokuratury byl podezřelý v případu Skripala v Sofii v době, kdy byl otráven Emiljan Gebrev.

Reklama

Z pokusu o otrávení tří Bulharů před pěti lety obvinila bulharská justice tři ruské občany, na něž také vydala mezinárodní zatykač. Informovala o tom v pátek bulharská média s odvoláním na sdělení prokuratury, podle níž může mít případ spojitost s útokem na bývalého ruského špiona Sergeje Skripala a jeho dceru v Británii v roce 2018.

Článek

Oběťmi útoku spáchaného v Sofii mezi 28. dubnem a 4. květnem 2015 jsou majitel společnosti Emco, které patří zbrojovka Dunarit, Emilijan Gebrev, jeho syn Christo a třetí osoba s iniciálami V. T. (zřejmě manažer firmy Emco). Prokuratura uvedla, že se je pachatelé pokusili zavraždit „způsobem a prostředky nebezpečnými pro životy mnoha lidí“. Šlo o otravu „neidentifikovanou organofosforovou látkou“.

Všichni tři napadení měli vážné zdravotní problémy, ale přežili.

Z Bulharska byli v pátek také vypovězeni dva ruští diplomati poté, co je bulharská prokuratura obvinila ze špionáže. Nedlouho předtím bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová médiím řekla, že diplomati budou zřejmě prohlášeni za nežádoucí osoby. Moskva v reakci uvedla, že si vyhrazuje právo na adekvátní odpověď.

Loni v únoru bulharské orgány činné v trestním řízení sdělily, že vyšetřují možnou spojitost obou případů. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v roce 2015 třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov a byl tam i v dubnu v době, kdy byl otráven Emilijan Gebrev.

Agentura Reuters připomněla, že ruský portál Fontanka v říjnu 2018 označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou v případu Skripala. Investigativní web Bellingcat napsal, že Fedotov je krycí jméno důstojníka GRU Denise Sergejeva.

Vyšetřování kauzy úřady obnovily v roce 2018. Stalo se tak poté, co Gebrev prokuratuře řekl, že má důvod domnívat se, že látka, která byla použita proti němu, je podobná nervově paralytické látce novičok, které byl v anglickém Salisbury vystaven Skripal a jeho dcera Julija.

Reklama

Doporučované