Hlavní obsah

Bulharští armádní piloti odmítají trénovat. Stíhačky MiG-29 jsou podle nich v nevyhovujícím stavu

Bulharské stíhačky MiG-29 jsou v nevyhovujícím stavu. Piloti se v nich bojí létatVideo: Ruptly

 

Reklama

Někteří piloti bulharské armády od tohoto týdne přestanou trénovat ve stíhacích letounech. Devět z celkově šestnácti stíhacích letounů MiG-29 je podle nich totiž ve stavu, který neumožňuje bezpečný trénink. Bulharsko přitom tyto letouny používá k plnění podmínek NATO.

Článek

Bulharské ministerstvo obrany tento týden uvedlo, že část armádních pilotů se nezúčastní plánovaných výcviků ve stíhacích letounech. „Někteří piloti z letecké základny Graf Ignatievo nebudou z bezpečnostních důvodů trénovat ve vzduchu,” potvrdil náměstek bulharského ministra obrany Atanas Zapryanov. Dodal, že se piloti necítí dostatečně připravení do ostré akce, jelikož nemají dostatek nalétaných hodin.

Bulharští piloti se bojí usednout do stárnoucích sovětských letounů MiG-29. Zapryanov však trvá na tom, že jsou stále bezpečné a vhodné pro hlídání vzdušného prostoru Bulharska a Severoatlantické aliance.

V dobrém stavu je však jen sedm z celkově šestnácti bulharských stíhaček MiG-29. Podle nařízení NATO, kterého je Bulharsko členem od roku 2004, by však země měla mít minimálně 12 letounů schopných bránit vzdušný prostor země a celé Aliance. Bulharský parlament proto Alianci požádal o pomoc. Žádá o letouny, které by dočasně pomohly střežit vzdušný prostor země.

Už na začátku letošního roku vypsala balkánská země tendr na nákup nových stíhaček, a to ve výši 770 milionů eur. Chce pořídit osm nových stíhaček. Bulharský premiér Bojko Borisov však tento záměr stále odkládá. Od jeho vlády se teď ale čeká, že vypíše tendr nový. Mezitím ministerstvo obrany plánuje stávající flotilu renovovat. Díky dohodě s Ruskem bulharská armáda získala šest použitých motorů ze stíhaček MiG-29 a také čtyři nové. Použít je však zatím nemůže, jelikož není vyřízená všechna dokumentace.

Reklama

Doporučované