Hlavní obsah

Glosa: Bundesliga je pro Schicka dobrá adresa

Glosář Jaromíra Bosáka o pravděpodobném přestupu českého útočníka Patrika Schicka.

Reklama

Tak snad má Patrik Schick své přestupové–nepřestupové období za sebou. Sice se nebude stěhovat za roh, z Lipska do Leverkusenu je to po dálnicích 486 kilometrů. Ale to, že zůstane v Německu, je pro něj rozhodně dobrá zpráva.

Článek

Nejistota, zda zůstane v Lipsku, bude muset zpátky do Říma, nebo ho čeká cesta úplně jinam, se musela projevit hned ve dvou směrech. Psychika českého reprezentanta musela pracovat, a možná i proto nebyly poslední Patrikovy výkony souměřitelné s tím nejlepším, co v dresu Lipska předvedl.

Na druhé straně, trenér Nagelsmann dal do jisté míry najevo, že se Schick bude s Lipskem loučit, a nestavěl ho třeba v závěrečných zápasech Ligy mistrů do základní sestavy, ačkoli už do hry nezasahoval útočník číslo jedna Timo Werner, připravující se na angažmá v londýnské Chelsea. Do hry se vytáhlý forvard dostával buď ve druhém poločase, nebo až v samotném závěru utkání.

Říkal jsem si, že rudí lipští býci inkasovali za Wernerův přestup dost na to, aby část získaných peněz investovali do definitivního Schickova příchodu. Ale nestalo se.

Příležitost zavětřil Leverkusen. Za nejlepšího střelce dvou posledních let Havertze (taktéž od Chelsea jako u Wernera) inkasoval pořádný balík a nezdráhal se nabídnout zhruba třetinu z něj za transfer někdejšího sparťanského fotbalisty. Leckdo pochybuje, jestli jde o správný krok v kariéře, já říkám, že ano. Stejně jako jsem použil stejné výrazivo při odchodu české útočné jedničky z Říma do Lipska.

I když se Serie A, respektive některé její týmy, začínají po letech zase blížit evropské špičce, kterou atakoval dlouho jen Juventus, co do atraktivity hry a náročnosti utkání je Bundesliga o pořádný kus vepředu. Bayer Leverkusen pravidelně hrává o poháry, cílem bývá postup do Ligy mistrů, takřka samozřejmostí start v Evropské lize. Co je důležité, Leverkusen hraje útočný fotbal, byť trochu jinak než Lipsko.

Trenér Peter Bosz prošel i Ajaxem a tam se rozhodně kouč neprosadí s opatrnou hrou postavenou na přísné defenzívě. Poněkud paradoxní je, že z Ajaxu vykoupila Bosze Borussia Dortmund v roce 2017 za 4 miliony eur, jenže místo tří smluvně potvrzených let vydržel bývalý nizozemský reprezentant ve Vestfálsku jen tři měsíce a po nepostupu ze skupiny Ligy mistrů se musel pakovat. Druhé angažmá v Německu se jeví daleko podařenějším. Předminulá sezona přinesla čtvrté, ta letošní páté místo a jistotu startu v Evropské lize.

Leverkusen, tento víceméně firemní klub koncernu Bayer, je od postupu do Bundesligy v roce 1979 stálým účastníkem soutěže, nikdy nesestoupil. Ani v minulosti ani v současnosti nemohl ve finančních dostizích konkurovat Bayernu nebo Dortmundu. Ale časy se možná začínají měnit.

Sportovní manažer Rudi Völler, působící jako funkcionář v klubu s přestávkou takřka dvacet let, v poslední době trochu povolil šňůrku na měšci. Už předloni utratil Bayer třeba za Paulinha 18 a půl milionu eur a ze Weisera 12 milionů. Což kompenzoval odchod gólmana Lena do Arsenalu za 25 milionů. Loni byla tendence nakupovat kvalitu ještě znatelnější. Demirbay stál 32 milionů, Palacios 21,5 milionu, Tapsoba 18 milionů, Diaby 15 milionů eur a Amiri přišel na 9 milionů.

Na příjmové stránce složky stálo jméno Juliana Brandta, za nějž Dortmund vyplázl 25 milionů, Kohr přišel Frankfurt na 8,5 milionu. Toť vše. Rozdíl mezi příjmy a výdaji je tedy oproti minulým letům značný. Ale nejde o přílišné riziko. Stejně jako v Schickově případě, tak i všichni další přicházející jsou stále mladí hráči, u nichž je velký předpoklad, že na nich Leverkusen při dalším transferu solidně vydělá. Což je další pilíř ekonomické politiky klubu. Viz případ Havertz.

Nevidím důvod, proč by se Schickovi nemělo dařit. Völler ho kupuje jako útočníka číslo jedna. A když má tuto myšlenku v hlavě někdo jako právě „Tante Käthe“, jak se Völlerovi v Německu říká, tak to něco znamená. Celkem 257 branek v Německu, Francii a Itálii (mimochodem i v dresu AS Řím, což vzhledem k výborným kontaktům zjevně výrazně usnadnilo jednání s římským klubem), k tomu 47 gólů v devadesáti reprezentačních mačích, to je myslím všeříkající vysvědčení chlápka, který ví o útočení úplně všechno.

Jistě, Patrik bude muset ustát tlak s touto pozicí spojený. Ale už je otřískaný Římem, Lipskem i reprezentací, to by mu nemělo dělat hluboké vrásky. Styl hry by mu měl vyhovovat.

Rychle dopředu, šikovní hráči na křídlech, okamžitý presink po ztrátě míče, tohle ordinuje Bosz svým svěřencům. Paradoxně se mu poněkud umenšila konkurence. Z Bayeru odcházejí Havertz (18 gólů) a Volland (12 gólů). Z těch, co zůstali, byl v minulé sezoně nejlepším střelcem Alario (v Bundeslize 7 branek), Bailey a Diaby se trefili pětkrát. Navíc jsou to typově úplně odlišní hráči.

Myslím si, že i kdyby se snad Schickovi na úvod sezony střelecky nedařilo, trenér i sportovní ředitel ho podrží a dají mu dostatek klidu na to, aby právě on prostřílel Leverkusenu cestu zpět do první bundesligové čtyřky.

Reklama

Doporučované