Hlavní obsah

Burčák letos bude nejdřív v polovině srpna kvůli počasí

Foto: Seznam Zprávy

Jihomoravský kraj.

Reklama

První letošní burčák z domácích hroznů budou moct lidé ochutnat nejdříve v polovině srpna, i když ho lze oficiálně v Česku prodávat už od 1. srpna.

Článek

Po několika teplých letech, kdy počasí dozrávání hroznů uspíšilo až o několik týdnů, se tak vinařský kalendář vrací k tradičním termínům.

„Burčák bude letos přibližně o týden později než v loňském roce. Obvykle s jeho prodejem začínáme v prvním srpnovém týdnu, letos to dřív než 10. srpna nejspíš nebude. Ale záleží na dalším vývoji počasí,“ uvedl Miloslav Machuča z Valtic, který obvykle nabízí burčák jako jeden z prvních.

„Počasí se po několika letech vrací do normálu. Očekávám, že díky chladnějšímu počasí budou první burčáky ve druhém až třetím srpnovém týdnu, kdy budou rané odrůdy dostatečně dozrálé,“ uvedl prezident Svazu vinařů Tibor Nyitray.

První burčáky v sezoně bývají z raných odrůd Irsai Oliver nebo Solaris. Ve vinařství Chateau Valtice ale před třemi lety vysadili odrůdu Agustovskij. „Tato odrůda je vůbec nejdříve dozrávající odrůda, která v ČR je ve vinicích. Pochází z Moldávie, má krásné muškátové aroma a je vhodná do bioprodukce. Předpokládáme, že hrozny z panenské sklizně budeme sbírat začátkem srpna a čerstvý burčák z této neobvyklé odrůdy bude už 7. a 8. srpna,“ uvedl ředitel Chateau Valtice David Šťastný.

Vinohradnický manažer společnosti Bohemia Sekt Josef Svoboda odhaduje, že prodej burčáku by mohl začít okolo 20. srpna. „Předpokládám, že v té době dozrají odrůdy Irsai Oliver a Solaris. My ale prodej burčáku v Habánských sklepích připravujeme jako každoročně až na září,“ dodal Svoboda.

Jako burčák se smí na českém trhu označovat pouze nápoj z českých hroznů. Pokud se vyrábí ze zahraničních, musí nést označení částečně zkvašený hroznový mošt.

Reklama

Doporučované