Hlavní obsah

Burkini jako projev islamistického fašismu? Nebo jsou Češi hysteričtí xenofobové?

DUEL: Souboj o celotělové plavky. Projev nenávistné ideologie, nebo právo, které je základem evropských hodnot?Video: Martin Jonáš

 

Reklama

Klára Samková a Ivan Brezina v Duelu Seznamu.

Článek

Stačilo několik fotek dvou žen v burkinách, které se přišly do akvaparku v pražských Čestlicích vykoupat se svými dětmi. Záběry se objevily na sociálních sítích a vyvolaly vyhrocenou diskusi. Kvůli celotělovým plavkám spojovaným s islámem se objevilo volání po bojkotu akvaparku, mluvilo se o invazi cizorodé kultury a projevily se pochybnosti o hygieničnosti tohoto úboru. Část diskutérů naopak tyto poznámky označila za projev xenofobie zakořeněné v české mentalitě.

Samotný akvapark prohlásil, že burkini jsou z hygienického hlediska v pořádku a odpovídají provoznímu řádu bazénu. Do diskuse se zapojila i celá řada českých politiků – s velmi odlišnými názory.

Zásadně jinak se na věc dívají také hosté Duelu Seznamu. Advokátka Klára Samková tvrdí, že burkini jsou projevem nenávistné ideologie islámu. Novinář Ivan Brezina se domnívá, že právo se oblékat podle libosti je jedním z projevů základních evropských hodnot.

Celý rozhovor si můžete pustit ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:
Klára Samková

Doporučované