Hlavní obsah

Buřtguláš, smažák, buchtičky se šodó? Do školních jídelen nepatří, říká expertka

Rozhovor Veroniky Jonášové: Co by děti neměly potkat na tácech ve školních jídelnách?Video: Veronika Jonášová

 

Reklama

České školní jídelny se musí řídit spotřebními koši. Jde o 25 let staré normy. Podle Karolíny Kallmünzerové vůbec neodpovídají současným stravovacím trendům a jsou dinosaurem v systému. Děti prý mají zdravé jídlo rády, jen se jim musí správně naservírovat.

Článek

Je to přesně rok, co v českých školách platí takzvaná pamlsková vyhláška, která zakazuje prodej nezdravých potravin na půdě školy - například v bufetech či v jídelnách.

Zavedení normy provázely velké protesty, odpůrcům vadila její velká přísnost. „Nám se tato norma líbí, už dříve jsme pro školy sestavovali seznam doporučení, kterých potravin by se měly vyvarovat,” tvrdí Karolína Kallmünzerová z organizace Skutečně zdravá škola, která nabízí komplexní program pro školy a pomáhá jim nastavit zdravější stravování za pomoci využití lokálních potravin a podpory místních farmářů.

Organizaci zaštítila ministerstva zemědělství i životního prostředí, do programu se zapojily už na tři stovky českých škol. „Myslím si, že české jídelny jsou skvělé, ale je co zlepšovat,” tvrdí Kallmünzerová, která za největší problém považuje demotivaci personálu a jeho špatné finanční ohodnocení.

Nejčastějším prohřeškem je podle ní využívání polotovarů a náhražek. Za nesprávná považuje i některá omezení daná tazvanými spotřebními koši. „Třeba spotřeba cukru je nastavená velmi špatně,” tvrdí Kallmünzerová a dodává, že děti mají ale často špatné návyky už z rodin.

Zdravá jídla jim prý nevadí, jen musí být ve správné formě. „Třeba čočka děti neláká, zato čočkové karbanátky jsou hitem,” dodává.

Jak kvalitní jsou české jídelny? Jaké mají děti návyky z rodin? A jaká jídla by v jejich jídelníčku neměla co dělat? Pusťte si rozhovor s Karolínou Kallmünzerovou v úvodním videu.

Reklama

Doporučované