Hlavní obsah

Burzovní výplach. Ještě nekončíme, předpovídají analytici

Foto: Reuters

Burzovní pád postihl trhy napříč celým světem. Na snímku investor v Pekingu sleduje vývoj v Číně.

Reklama

Hodnota evropských akcií podle burzovních indexů spadla na nejnižší úroveň téměř za poslední dva roky.

Článek

Světové burzy se předhánějí v hlášení, která z nich padá víc. Říjen na akciových trzích bývá každý rok dramatický (obvykle směrem dolů), ale tentokrát mu ještě větší razanci dávají celní politika Donalda Trumpa, zhoršující se americko-čínské vztahy, zdražující ropa a především peníze. Čerstvý vítr mezi důvody, proč propukla panika na burzách, přivál také hurikán Michael.

Americký prezident Trump nazval pád na burzách „opravou“, ale současně komentář doprovodil slovy, že FED (v USA hraje roli centrální banky), který zvyšoval klíčové úrokové sazby stejně jako centrální banky jinde na světě, se „zbláznil“.

Akcie v Evropě spadly na nejnižší hodnoty za 21 měsíců, ještě hůře jsou na tom burzy v Asii (v Číně při otevření v Šanghaji přišel index Shanghai Composite o více než pět procentních bodů). Na japonském trhu Nikkei 225 klesly až na jediný úplně všechny obchodované tituly. Už ve středu Wall Street předvedla největší denní pád od srpna 2011, ve čtvrtek při otevření (odpoledne SEČ) však burza otevřela takzvaně smíšeně čili nebylo jednoznačně patrné, zda pád pokračuje.

„Je to jenom začátek,” cituje agentura Bloomberg Bannyho Lama, výzkumného šéfa CEB International Investment. Ohroženy jsou především technologické tituly.

Posledních pět dní na burze v Praze (index PX):

Foto: BCP Praha

Vývoj indexu PX za posledních pět dní. Velmi dobře je vidět čtvrteční ranní propad při otevření BCP.

Zajímavý je vývoj cen bezpečných přístavů – tedy komodit, k nimž se utíká v situaci, kdy se předpokládá prudký pokles akcií či podobných investičních nástrojů. Cena zlata se nijak dramaticky nemění, což ukazuje, že investoři, kteří prodali akcie v obavách z dalšího pádu, zatím sedí na penězích a vyčkávají na budoucí vývoj.

Padají pojmy jako „výplach“ či „pád z útesu“, protože se zatím nikdo neodváží odhadnout, kde a kdy se strmý sešup zastaví. Důvody, které ho rozpoutaly, totiž nepřestávají působit.

Nervozitu obchodníků dokumentuje i takzvaný index volatility, tedy hodnota, na níž se nejvíc pozná, s jakým cenovým rozptylem v budoucím období makléři počítají. Je na nejvyšších hodnotách od počátku roku, v Evropě i Americe. Otevírají se brány pro ty, kteří se umějí pohybovat v divokých vodách krátkodobých obchodů.

Pražská burza ve čtvrtek oslabila. Index PX klesl o 1,23 procenta na 1083,68 bodu. Ztrácela většina hlavních emisí burzy. Nejvýrazněji zlevnily akcie mediální skupiny CME a pojišťovací skupiny VIG, a to o více než tři procenta.

Ze 13 hlavních emisí pražské burzy skončilo v červených číslech deset. Byly mezi nimi i akcie Komerční banky, energetické firmy ČEZ a Moneta Money Bank, které se podílely na většině z celkového objemu obchodů na burze.

Reklama

Doporučované