Hlavní obsah

Burzu dnes stáhl do červených čísel bankovní sektor

Dění na trzích, úrokové sazby a zisky českých bank popsal analytik Marek Dongres.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pražská burza třetí den v řadě ztrácela, index PX dnes klesl o 0,91 procenta na 1047,08 bodu. Dolů ho táhly hlavně bankovní tituly v čele s Komerční bankou, která dnes oznámila hospodářské výsledky za první pololetí.

Článek

Akcie Komerční banky dnes na burze odepsaly 2,57 procenta a uzavřely obchodování s kurzem 872 korun. Podle makléře Fio banky Josefa Dudka oznámené výsledky hospodaření Komerční banky za první pololetí zaostaly na provozní úrovni za očekáváním analytiků. Čistý zisk Komerční banky, očištěný o mimořádné položky, stoupl meziročně o šest procent na 7,2 miliardy korun.

Do červených čísel dnes zamířily také cenné papíry bankovní skupiny Erste a banky Moneta. Akcie Erste zlevnily o 1,21 procenta, emise Monety oslabila o 1,13 procenta. Moneta dnes, stejně jako Komerční banka, ohlásila výsledek za první pololetí letošního roku. Konsolidovaný čistý zisk klesl Monetě o 5,1 procenta na 2,012 miliardy.

K ziskovým titulům na pražské burze se dnes zařadily zejména akcie mediální skupiny CME. Jejich cena stoupla o více než dvě procenta na 108,60 koruny. Dařilo se také cenným papírům likérky Stock, které si připsaly 0,78 procenta.

Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru klesla o deset haléřů na 25,77 Kč/EUR, k dolaru pak o 24 haléřů na 23,30 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Reklama

Související témata:

Doporučované