Hlavní obsah

Bydlení budoucnosti? Ecocapsule by mohla nahradit karavany či hausbóty

Sami tvůrci Ecocapsuli popisují jako malý, krásný a soběstačný mikrodům. Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na začátku stála prohraná architektonická soutěž. Domek ve tvaru vajíčka, který je naprosto soběstačný, ale zaujal tolik lidí, že jeho tvůrce architekt Tomáš Žáček dostává poptávky i od hollywoodských hvězd.

Článek

Ecocapsule je malý a naprosto soběstačný mikrodům. Dokáže fungovat díky energii z vody, slunečního svitu i větru. Můžete v ní tak žít prakticky kdekoliv na světě.

Přitom na začátku tohoto projektu stál neúspěch v architektonické soutěži. Té se architekt Tomáš Žáček zúčastnil s návrhem domu podobného tvaru a funkcí, akorát asi čtyřikrát většího. Nevyhrál sice, ale poptávky po podobném bydlení ho doslova zasypaly. Objednávají si je hoteliéři či dokonce jedna hollywoodská hvězda.

Ecocapsule se díky své lehké váze dá využívat jako karavan, hausbót či místo stanů na festivalech. Podle Žáčka ale existuje nepřeberně dalších využití. „Dostali jsme například nabídku z Bruselu, kde to měl být stánek k prodeji vaflí,“ popisuje.

Většina dosavadních zájemců má však jasno - ve vajíčku chtějí bydlet. Například na místech, kde je jinak zakázáno postavit normální dům.

Reklama

Související témata:

Doporučované