Hlavní obsah

Bydlení na osmi metrech čtverečních. S kamerou v nejmenším „bytě“ v Praze, stojí milion

Pravděpodobně nejmenší bydlení v Praze. Suterén předělaný na pokojíček.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

O malé prostory k bydlení je zájem, hlavním důvodem jsou náročné požadavky pro získání hypotéky.

Článek

Do osmimetrového prostoru v suterénu obytného domu dokázala architektka vtěsnat záchod, umyvadlo, sprchu, místo se našlo i pro na míru vyrobenou postel o šířce sedmdesát centimetrů a na malý kuchyňský kout.

Minimalistický pokoj pro přenocování se v minulých dnech objevil na prodej za 980 tisíc korun a okamžitě si získal pozornost na sociálních sítích.

Myšlenka prodeje předělaného sklepa na pokoj ilustruje, jak vysoko se vyšplhaly ceny bytů a jak špatně dosažitelné je v současnosti bydlení ve větších městech v Česku.

Reportéra Seznamu minimalistickým prostorem provedla Květa Čulejová, zástupce majitele a současně architektka, která návrh pokoje zpracovávala. K trendu malometrážních bytů i cenám bytů je sama kritická.

„Na osmi metrech čtverečních se plnohodnotně bydlet nedá. Ani to tak není myšlené,“ říká Květa Čulejová. Nabízený prostor vnímá jako krátkodobé řešení v případě, že je třeba v Praze přespat nebo narychlo řešit tíživou životní situaci.

„Dobrovolně by se nikdo do osmi metrů čtverečních uskromňovat nechtěl, přesto poptávka je a lidé hledají takové prostory,“ tvrdí majitelka. Podle ní je to důsledek toho, že si kvalitnější a větší prostory dovolit nemohou.

V prvním čtvrtletí letošního roku vyšplhala průměrná cena za metr čtvereční v Praze na 104 666 korun. Alespoň podle dat trojice developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Realitní makléř Miroslav Heliman, ze společnosti M&M reality, považuje osmimetrový byt za extrém, podle normy má mít pokoj nejméně osm metrů a byt může mít nejméně 16 metrů čtvereční.

Připouští ale, že byty 2+kk, které se dříve považovaly za startovací, jsou už dnes pro mladé lidi jen těžko dosažitelné. Jejich cena se pohybuje v Praze kolem 3,5 milionu korun.

„Lidé jsou do menších bytů tlačeni cenami, na druhé straně tomu přispěl i fakt, že došlo ke zpřísnění podmínek pro získání hypoték,“ vysvětluje makléř.

Splátky nesmějí od října 2018 přesáhnout podle doporučení centrální banky 45 procent měsíčních výdělků a zároveň půjčená částka by neměla přesáhnout devět čistých ročních příjmů.

Rostoucí ceny bytů tak představují stále větší překážku při sjednání hypoték.

Podle Miroslava Helimana se trend rostoucího zájmu o malometrážní byty teprve rozbíhá a razantněji se projeví v následujících letech.

Reklama

Doporučované