Hlavní obsah

Bydlení v centru Prahy je levnější. Nájmy klesly o pětinu

Foto: SReality.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Nejvíc bytů k pronájmu se během koronavirové epidemie objevilo na Praze 1. Pro zájemce je teď centrum metropole cenově dostupnější.

Článek

Počet nových nabídek na pronájem nemovitostí v centru Prahy se v době koronavirové epidemie nezastavil, naopak stále vykazuje mírný nárůst. Vyplývá to z aktuální analýzy největšího českého realitního portálu Sreality.cz.

Nabídka bytů k pronájmu se zvýšila zejména v samém centru Prahy, v souvislosti s nárůstem nabídky klesly i ceny, a to průměrně o 15 procent. Atraktivní byty v centru Prahy jsou tedy nyní pro tuzemské nájemce dostupnější.

V období epidemie se v Praze objevilo na Sreality.cz více než 9 000 bytů k pronájmu či prodeji. „Nejvíce přírůstků jsme zaznamenali na začátku března a dubna. Nyní už se v meziročním srovnání vrací počty inzerátů k normálu,“ uvádí Šarlota Smutná, datová analytička Seznam.cz.

Pokles cen v centru Prahy

Nejvíce nových nemovitostí k pronájmu se v době epidemie objevilo na Praze 1, kde ve sledovaném období průměrně klesla i jejich cena, a to o 20 procent. „Majitelé, kteří byty pronajímali cizincům a zejména turistům, byli v mnoha případech donuceni změnit strategii i cenotvorbu. Nyní se nabídkou snaží oslovit tuzemské zájemce, pro které je tedy centrum Prahy cenově dostupnější,“ komentuje Smutná.

Na nárůstu nabídky měly výrazný podíl zejména byty, které byly využívány pro službu Airbnb. V posledních několika letech rostl o platformu zájem nejen v Česku, ale po celém světě. Z pronajímání krátkodobého bydlení se stal výhodný byznys, který například v Praze snižoval nabídku dlouhodobých pronájmů, kvůli čemuž následně rostly ceny za bydlení.

Vzhledem k tomu, že krátkodobé pronájmy v Česku se v současné chvíli zastavily téměř stoprocentně, poskytovatelé ubytování přes Airbnb se musí přeorientovat na jistější variantu – dlouhodobý pronájem. U toho v současné době ceny letí směrem dolů.

Zpravidla jde o nemovitosti v turisticky atraktivních lokalitách, v místech, která jsou dobře dostupná do centra, a také o byty, ve kterých přirozeně skončily nájmy.

„Majitelé nemovitostí sloužících primárně ke krátkodobému pronájmu začali po uzavření hranic nabízet své nemovitosti na portálech, které se věnují i dlouhodobým nabídkám, jako je například ten náš,“ řekla Seznam Zprávám Hana Kořínková, manažerka týmu inzertních služeb Sreality.cz.

Čím větší, tím levnější

U řady takových bytů je nájemné výrazně nižší než před zavedením karantény. „Pokud jde o byty na Praze 1, 2 a 3, nové nabídky menších bytů zlevnily během nouzového stavu o 20 až 25 procent,“ uvedla Smutná.

Čím větší byty, tím větší pokles v cenách za pronájem. Nejvýraznější snížení, více než o čtvrtinu, se projevilo u bytů o velikosti 4+kk a větších, což může souviset s tím, že z Česka odjela zpět do svých domovin řada zahraničních pracovníků či studentů. Právě ti si často společně pronajímají větší bytové jednotky, kde teď mohou chybět nájemníci.

Reklama

Doporučované